Dubrovnik obilježava Dan branitelja i 27. obljetnicu obrane Grada

0
Foto: pixabay.com

Dan dubrovačkih branitelja i 27. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu obilježavaju se prigodnim programom u četvrtak u Dubrovniku.

Na „crni petak dubrovački“, 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković  sa suradnicima položit će vijence i zapaliti svijeće u počast poginulim braniteljima na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo i pred spomenikom poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a na Liechtensteinovom putu prisjetit će se stradalih vatrogasaca i pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Program se nastavlja polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Križa na Srđu te recitalom učenika osnovnih škola i nastupom klape Ragusavecchia u Muzeju Domovinskog rata u utvrdi Imperijal, nakon čega slijedi mimohod Gradske glazbe Dubrovnik od stare gradske luke Stradunom do crkve svetog Vlaha. U Portu će se točno u podne odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u popodnevnim satima i braniteljima Sustjepana.U večernjim satima u dubrovačkoj Katedrali služit će se misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Pred  Festivalskom palačom projicirat će se „3D mapping“ video projekcija razaranja grada, a potom na Stradunu slijedi koncert Prljavog kazališta. Program obilježavanja završava u subotu 8. prosinca utrkom „Stazom deva“.