Određeni domaćini prvog ATP Cupa

0
Foto: tennisworld.net.au

Australski gradovi Sydney i Brisbane bit će domaćini novog natjecanja u svijetu tenisa, ATP Cupa. Treći grad u kojem će se za godinu dana igrati prvi ATP Cup bit će uskoro potvrđen.

Objavljeno je to u luci u Sydneyu, s pogledom na Operu i čuveni most. Izvršni predsjednik Teniskog saveza Australije Craig Tiley otkrio je kako će u Sydneyu igrati finale prvog ATP Cupa, i to u Ken Rosewall Areni koja će uskoro biti obnovljena.

ATP Cup predstavljen je prije dva mjeseca i konkurirat će Davis Cupu koji u dosadašnjem formatu prestaje postojati. Mnogi ljubitelji tenisa su Davis Cup već „prekrstili” u Kosmos Cup prema kompaniji nogometne zvijezde Barcelone Gerarda Piquea koja stoji iza cijelog projekta. Na jednom mjestu će 18 reprezentacija u tjedan dana igrati za Davis Cup, mečevi će biti na dva dobivena seta, a igrat će se samo dva pojedinačna meča i parovi.

ATP Cup će okupiti 24 zemlje podijeljene u 6 skupina po 4 u tri grada. Konzultacije s igračima, organizatorima turnira i sponzorima o modelu ovog natjecanja trajale su nekoliko godina. Naslanja se na tradiciju World Team Cupa koji se održavao u srcu zemljane sezone u Dusseldorfu od 1978-2012. To su natjecanje Goran Ivanišević i Goran Prpić uz Slobodana Živojinovića osvojili 1990., a Ivan Ljubičić, Mario Ančić i Ivo Karlović 2006. (u to je vrijeme Hrvatska bila i aktualni pobjednik Davis Cupa).

Nakon grupne faze, pobjednici 6 skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije ući će u četvrtfinale. Svaka će reprezentacija moći prijaviti najviše 5 igrača. Igrat će se, kao i u novom formatu Davis Cupa, dva singla i parovi. Kriterij za pravo nastupa na ATP Cupu bit će plasman najboljeg igrača svake reprezentacije na pojedinačnoj ATP ljestvici.

Više od 100 igrača iz 24 zemlje natjecat će se za nagradni fond od 15 milijuna američkih dolara i 750 bodova za ATP ljestvicu. ATP Cup će nam poslužiti za otvaranje globalne teniske sezone svakog siječnja u Australiji, rekao je Tiley. Objavi je nazočio i čelnik ATP-a Chris Kermode u društvu nekolicine ponajboljih svjetskih tenisača (Bruno Soares, Jamie Murray, Milos Raonic, Stefanos Tsitsipas, Lucas Pouille, Diego Schwartzman, Nick Kyrgios). Neki od njih nastupaju ovog tjedna na ATP turniru u Sydneyu.

ATP Cup se savršeno uklapa u našu strategiju inovativnosti i pogleda prema budućnosti. Iz opsežnih razgovora s igračima znamo da će im ATP Cup biti sjajan način za otvaranje sezone. Na jednom mjestu će se okupiti najbolji na svijetu na velikom momčadskom događaju koji donosi ATP ranking bodove i poveznica je s Australian Openom, naglasio je Kermode i najavio kako će ATP Cup već u prvom izdanju biti vrlo uspješan.

Sydney će uložiti 50 milijuna dolara u nadogradnju Teniskog centra u Olimpijskom parku, a najveći dio sredstava utrošit će se za novi krov Ken Rosewall Arene i terena broj 1. Brisbane će proširiti svoju tenisku ponudu jer će uz ATP Cup zadržati i postojeći WTA turnir.