Obilježen Dan mimoza

0

U organizaciji Županijske lige protiv raka Split i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u Splitu je obilježen 12. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. U našoj zemlji oko 1.700 žena trenutno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 100 žena na godinu umre od posljedica ove bolesti. Upravo ovakve brojke razlog su za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Tri su temeljne odrednice borbe protiv ove zloćudne bolesti: edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i rani odlazak na ginekološki pregled.

Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, kada je u pitanju vlastito zdravlje.

Edukacija – Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje – Zaštitite se od bolesti koju uzrokuje HPV
Probir – odlazite redovito na ginekološke preglede s PAPA testom