Split: Zbog orkanske bure žurne službe imale više od 500 intervencija

0
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Centar 112 Split je zbog orkanske bure na širem splitskom tijekom 24 sata zaprimio više od tisuću poziva, dok su žurne službe imale više od 500 intervencija.

Vatrogasci su više od 150 puta izlazili na teren uklanjajući stabla ili različite predmete s prometnica i vozila. U Splitu je oštećeno dvadesetak automobila kada su na njih pala stabla.

40 je intervencija bilo zbog odlomljenih limova, reklama i ograda, te desetak manjih požara od čega njih tri na dimnjacima, izjavio je za RD dogradonačelnik Splita i načelnik splitskog Stožera Civilne zaštite Nino Vela:

Vatrogasci su gasili požere, pilili i uklanjali drveća, reklame i odlomljene limove, a u Tijardovićevoj ulici na Pujankama odlomljena je fasada nebodera u visini od šest katova uzdužno. Gradske komunalne službe imale su više od 300 intervencija od čega su radnici Cestara sto naloga odradili kako bi s cesta uklonili rasvjetne stupove, razne odrone i drveće. Bura je iskrivila i 30 prometnih znakova, ali i 120 komada različite druge opreme uz cestu,

         Bilo je i 60 intervencija na rasvjetnim i električnim stupovima. Parkovi i nasadi su imali 40 intervencija uklanjanja stabala i dijelova reklama. Javna ustanova Park šuma Marjan je uklanjala brojna stabla unutar svog područja, posebno na stazi na kojoj će se u nedjelju održati polumaraton. Čistoća koja je sa svojih sedam ekipa jutros pokupila otpad i čuva ga u kamionima dok se vjetar ne smiri“, rekao je dogradonačelnik Vela.

Zbog niske temperature zaledila se fontana u Đardinu.

Vjetar je u poslijepodnevnim satima oslabio i puše brzinom od pedesetak, a na udare i do 80 kilometara na sat.

Velike štete pretrpjelo je makarsko i omiško područje. U Omišu je s jedne zgrade odletio krov, uz brojne materijalne štete.

Materijalne štete zbrajaju se i u Solinu, gdje je jak vjetar odnio krov crkve, a velike štete pretrpio je i otok Šolta. Velik dio otoka je bez električne energije zbog pada dalekovoda, također je oštećena crkva i groblje.