Dalmatinska košarkaška fešta: Šibenik-Split

0

Šibenik i Split u 17.30 na Baldekinu igraju dalmatinski derbi 15. kola HT Premijer lige košarkaša. Zadar je u četvrtak svladao Cibonu (79:76), a Alkar je gost Adria Oil Škrljeva (19 h).

Mjesec dana pauze nismo iskoristili na željeninačin jer su nas sasjekle ozljede. Uglavnom smo igrali 3 na 3 osim prijateljske utakmice s Jazinama. Kolega Anzulović isto muku muči s ozljedama, ostao je bez Morrisa i Kovačevića. Bit će teška, zahtjevna utakmica. Znamo dobro kako Split igra i koje su mu kvalitete. Nastojat ćemo se suprotstaviti maksimalno koliko možemo. Uz pravi angažman i maksimalnu posvećenost možemo igrati sa svima, što smo već pokazali. Nitko nas nije razbio iako imamo skraćeni roster i igramo bez centra. Moji igrači moraju vjerovati, moraju se enormno potrošiti i davati svoj maksimum. Protiv Splita moramo zatvoriti skok i tranziciju, to nam je na Gripama prije četiri mjeseca bio glavni problem. Uz sjajnu šutersku večer Kovačevića (29 poena, 8 trica, op.a.) kojeg sada nema. Funcuti godinama nose klub bez obzira na rezultate, tako će biti i ovaj put. Nadam se da ćemo uskoro sastaviti bolju momčad pa će i njima biti lakše. Vjerujem da će gledatelji uživati, da će sve proći u najboljem ozračju i bez trzavica. Nema razloga da ne bude pravi dalmatinski derbi, neka na kraju pobijedi bolji, izjavio je za Radio Dalmaciju trener Šibenika Miro Jurić.

Čestitke igračima na pobjedi u Cetinju koja nam puno znači za završnicu HT Premijer lige. Prije Škrljeva sam rekao da tko ne zna izgubiti neće znati ni pobijediti. To se dogodilo s Lovćenom. Primili smo tricu dvije sekunde prije kraja i bili u bezizlaznoj situaciji, ali smo imali time-out i dogovorili akciju za Veljačića. Izgubljeno smo pretvorili u dobijeno. Veliko je bilo veselje na parketu. U Cetinju je bilo slavljeničko raspoloženje. Crna Gora je izborila Svjetsko prvenstvo, a igrač Lovćena Aleksa Popović je zabio ključnu tricu i postao nacionalni heroj. Pune tribine su ovacijama dočekale njegov ulazak u igru u 5. minuti. Sve je to dalo dodatnu draž utakmici. Mi smo od prve do zadnje minute djelovali kao tim, postavili smo se muški, čvrsto i hrabro kao u većini utakmica. Zato smo na kraju nagrađeni, rekao je pomoćni trener Splita Ante Marović i okrenuo se Šibeniku.

Te utakmice su uvijek donosile nešto dobro, kvalitetno. Šibenik je pod presingom, pokušava izbjeći pretposljednju poziciju koja vodi u kvalifikacije. Pokazali su ozbiljnost dovođenjem tri igrača u prijelaznom roku. Neugodna ekipa koja je pogotovo jaka na svom Baldekinu. Moramo biti mirni, ne smijemo domaćinu dozvoliti da se razigra u bilo kojem segmentu. Znamo njihove individualne karakteristike, naš trener Vladimir Anzulović je dvije godine radio u Šibeniku. Moramo odigrati obranu kao u Cetinju i s timskim duhom, dobrom atmosferom i ispunjavanjem zadataka tražiti šansu da dobijemo Šibenik. Ključ je u obrani i čvrstom postavljanju, zaustavljanju njihove vanjske linije u prodor igri. Sport je nemilosrdan. Moraš se dokazivati svaki dan, na treningu i na utakmici. Tko je pravi opstaje, tko nije pravi – nestaje, zaključio je Marović.