Praznik rada bez sindikalnih prosvjeda

0
Foto: pixabay.com

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, obilježit će se diljem Hrvatske, no ove će godine proteći bez prosvjeda sindikata, u znaku druženja građana uz tradicionalni grah i karanfile.

Umjesto prvosvibanjske povorke,  na mjestima na kojima se tradicionalno obilježava Praznik rada sindikati će prikupljati potpise radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

Predsjednici tri sindikalne središnjice bit će u zagrebačkom Parku Maksimir gdje će se u 12 sati obratiti okupljenima. Na tradicionalnoj proslavi na Maksimiru koju organizira Grad Zagreb, bit će podijeljeno 60 tisuća besplatnih porcija graha s kobasicom.

Ove godine neće biti proslave prvog svibnja na splitskom Marjanu pa tako ni podjele besplatnog fažola. U službenom programu Grada Splita predviđen je samo večernji koncert na Rivi.

Splitski SDP u 10 sati na Peristilu organizira Prvomajski skup. Poručuju kako je Praznik rada izvorni i najveći ljevičarski praznik te da se na današnji dan mora govoriti o suštini Prvog svibnja a to su  radnička prava.

Nova ljevica održat će u 11.30 sati konferenciju za novinare na Gatu sv. Petra, kraj spomenika lučkim radnicima. Osvrnut će se i na Masterplan te na prijedlog turistifikacije istočne obale.