Sve spremno za maraton po stonskim zidinama

0

U vijećnici Općine Ston predstavljen program ovogodišnjeg Ston Wall Marathona i Zero Waste Blue projekta.

Kraj je rujna već tradicionalno rezerviran za trčanje po najljepšim europskim zidinama – stonskim zidinama. Ovisno o spremi i kondiciji, trkači mogu odabrati između 4 km, 15 km ili 42 km, a pobjednik maratona ne dobiva samo titulu najbržeg trkača i medalju već i ulaznicu za Conquerthewallmarathon – maraton po kineskom zidu te smještaj za vrijeme utrke. Nagradu dobivaju najbrža muška i najbrža ženska osoba u kategoriji od 42 km.
Ston Wall Marathon ove se godine održava u sklopu Zero Waste Blue projekta čiji je glavni cilj analiza negativnih učinaka prilikom organizacije sportskih eventa u specifičnim područjima.

Projekt Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ‘ideju’ Zero waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija.

Zahvaljujući ovom projektu Ston Wall Marathon uz pozitivne utjecaje na promociju destinacije te zdravlje ljudi, dobiva i ekološku komponentu jer se smanjuju negativni utjecaji na okoliš prilikom organizacije manifestacije. Tako će ove godine plastične čaše zamijeniti čaše od biorazgradivog materijala kao i tanjuri te pribor za jelo, na utrci se neće koristiti plastične boce već će se koristiti voda iz vodovoda u velikim bocama, brojevi za trkače će biti napravljeni od posebnih materijala bez teških metala s certifikatom, majice za trkače neće biti od sintetike već od pamuka, medalje će biti izrađene od prirodnog materijala – kamena baš kao i nagrade za pobjednike. Pobjednici će također dobiti suvenire koje su izrađivala djeca s posebnim potrebama iz udruge „Djeca Pelješca“, a na utrci će se koristiti proizvodi lokalnih proizvođača koji će smanjiti logističke troškove i CO2 emisiju.
Monumentalne zidine i netaknuta priroda i dalje će privlačiti brojne trkače, a zahvaljujući ovom projektu omogućen je daljnji održiv razvoj manifestacije uz minimalizaciju nepovoljnih učinaka za okoliš.