Završena protupožarna sezona 2019.

0
Foto: Izvor: MORH

Završena je protupožarna sezona za ovu godinu. Od 48 požara na kojima su djelovale protupožarne snage Hrvatske vojske, polovica od njih zabilježena je u Šibensko-kninskoj županiji.

S obzirom na klimatske značajke i vremenske prilike tijekom cijelog priobalja  završena je ovogodišnja Protupožarna sezona te je s radom prestalo i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama.

Kasniji početak (17. lipnja) i raniji završetak Protupožarne sezone uvjetovan je prvenstveno vremenskim prilikama s dužim razdobljima sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara.

Ovogodišnju protupožarnu sezonu koja je trajala ukupno 101 dan,  obilježio je najveći požar koji je izbio na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika i u čijem su gašenju sudjelovale i zračne i kopnene snage Hrvatske vojske.

Sveukupno su od početka ovogodišnje  protupožarne sezone  zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 48 požara (24 u Šibensko-kninskoj, 10 u Zadarskoj, osam u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).