Dani europske baštine u Trogiru

0
Foto: PR

U srijedu, 2. listopada 2019. u velikoj dvorani Župnog ureda sv. Lovre u Trogiru (Trg pape Ivana Pavla II. br. 6) s početkom u 18 sati, obilježit će se ovogodišnji Dani europske baštine, izložbom „Biseri u moru svile i baršuna“ i prezentacijom višegodišnjega rada na zaštiti i očuvanju povijesnih tekstilnih predmeta Župe sv. Lovre.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Ove joj se godine u Trogiru pridružuje prezentacijom rezultata višegodišnje suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda (Odjela za tekstil, papir i kožu i Restauratorskog odjela u Splitu), Konzervatorskog odjela u Trogiru Ministarstva kulture i Župe sv. Lovre u Trogiru.

Iz programske knjižice Dani europske baštine 2019.: „Prečesto se iznimno vrijedan tekstil izvlači iz riznica ili župnih ormara u kojima, iako na sigurnom, stoji pohranjen, obnavlja se i potom vraća, a da šira javnost ostaje uskraćena za spoznaje o tom zahtjevnom poslu, kao i o samim predmetima. Imajući to u vidu, djelatnice Konzervatorskog odjela u Trogiru i restauratorice Hrvatskoga restauratorskog zavoda predstavit će rezultate višegodišnjeg i sustavnog rada na zaštiti i očuvanju tekstilnih predmeta Župe sv. Lovre. Izlaganjima će se prezentirati metodologija pristupa, dati primjeri restauracije pojedinih kompleta crkvenoga ruha, obrazložiti postupak vrednovanja te prezentirati pojedini predmeti, poput kukuljice plašta s prikazom sv. Martina iz 15. stoljeća, koja je pohranjena u Riznici katedrale sv. Lovre u Trogiru te je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro kao jedan od najvrjednijih primjera svoje vrste. Prezentacija će biti popraćena manjom izložbom koja će slikovnim materijalom predstaviti rezultate višegodišnjeg rada.“

Predavanje pod naslovom “Liturgijsko ruho: simbolika i značaj” održat će Ivana Svedružić Šeparović, pročelnica Službe za odjele izvan Zagreba 2 Hrvatskog restauratorskog zavoda, dok će Željka Mlinarić Galler, konzervatorica-restauratorica Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda, održati predavanje pod naslovom „Konzervirani i restaurirani tekstilni predmeti iz riznice trogirske katedrale sv. Lovre“.

Ovom će prilikom, isključivo za trajanja događanja, u srijedu 2. listopada 2019. g. biti izloženi i pojedini primjerci povijesnog sakralnog ruha Župe sv. Lovre, koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti.

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2019.