Split: Rekordni turistički prosinac

0
Foto: pixabay.com

Baš kao što je cijele godine bio među najboljima u zemlji po rastu turističkog prometa i popularnosti, tako je i sam kraj godine Split završio novim rekordima.

Tijekom prosinca Split je ugostio rekordnih gotovo 17 tisuća gostiju, što je čak 19 posto više u dolascima nego godinu ranije te sa 37,8 tisuća ostvarenih noćenja zabilježio porast od velikih 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. Čak 10.426 stranih turista (20 posto više nego lani) posjetilo je Split u posljednjem mjesecu prošle godine, potvrđujući tako njegovu atraktivnost u svim godišnjim dobima. Među stranim posjetiteljima Splita u prosincu, najbrojniji su bili azijski gosti te gosti iz BiH, ali i Slovenije, Austrije, Nijemci i turisti SAD-a, priopćila je Turistička zajednica grada Splita.

Adventska događanja, brojne izložbe, manifestacije, zabavne i kulturne priredbe te spektakularan doček Nove Godine koji je već cijelo desetljeće najmasovniji u Hrvatskoj, razlog su odlične posjete Splitu u prosincu u kojemu su zabilježeni izvrsni turistički rezultati. Posebno veseli značajan rast broja stranih gostiju kojih je ovog prosinca u Splitu bilo dvije tisuće više nego prethodne godine. Isto tako, posjet Splitu u posljednjem mjesecu u godini odabralo je i 6,5 tisuća domaćih građana, tisuću više nego lani, što je potvrda popularnosti Splita i njegove ponude među građanima iz svih dijelova Hrvatske, kažu u Turističkoj zajednici grada Splita.

Pogled na turističke brojke za cijelu 2019. godinu za grad Split nikad nije bio bolji jer se turistički promet približio brojci od milijun dolazaka gostiju (943.907) tijekom cijele godine koji su ostvarili 2,75 milijuna noćenja. Time je Split tijekom cijele 2019. godine registrirao rast dolazaka gostiju i rast noćenja od po 9 posto, jedan od najvećih u Hrvatskoj na razini cijele godine. Najbrojniji inozemni gosti tijekom cijele godine u Splitu bili su građani SAD kojih je stiglo čak 105 tisuća, na drugom mjestu su Britanci kojih je stiglo 94 tisuće u Split, slijede Nijemci, Francuzi, Australijanci i Talijani. I 75 tisuća hrvatskih građana odabralo je u 2019. godini Split za mjesto odmora. Posebno veseli činjenica da je zadržavanje gostiju u Splitu bilo u prosjeku tri dana, čime se Split svrstao među najuspješnije city break destinacije jer je u gradovima u Europi prema podacima UNWTO-a, prosjek zadržavanja gostiju 2,4 dana, što je Split ponudom odmorišnog turizma premašio.