Rijeka je od danas Europska prijestolnica kulture

0

Rijeka danas, nakon godina priprema, i konačno postaje Europska prijestolnica kulture. Puno je događanja, više od 70 što će se od ranog jutra do kasnih noćnih sati odvijati na više od 30 lokacija s oko tisuću sudionika.

Protokolarni dio otvorenja je u 17 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, a središnji program otvorenja, „Opera Industriale“, počinje u 19 sati u riječkoj luci. Nastupit će više od stotinu izvođača, a u program je uključena i publika. „Opera industriale“ nastala je prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca Josipa Maršića i Zorana Medveda u orkestraciji hrvatskog kompozitora maestra Frana Đurovića.

U godini pred nama Rijeku i njene goste očekuje bogat i raznolik program, više od 600 događanja raspoređenih u sedam programskih pravaca – Kuhinja različitosti, Dopolavoro, Doba moći, Slatko i slano, Lungomare Art, Dječja kuća i 27 susjedstva, a tu je i program izvan pravaca sastavljen od niza događanja i projekata koji slave Rijeku kao Luku različitosti. Bit će to godina i velikih opernih predstava, atraktivnih izložbi, performansa, koncerata i instalacija.