Zabrana loženja u Park-šumi Marjan

0
Foto: marjan-parksuma.hr

Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan uputila je obavijest o načinu rješavanja problema organskog otpada (granjevine) na privatnim parcelama u Park-šumi Marjan, koje donosimo u cijelosti.

Sukladno Zakonu o zaštiti od požara i Zakonu o zaštiti prirode u Park-šumi Marjan zabranjeno je loženje vatre i upotreba otvorenog plamena tijekom cijele godine bez dozvole JVP Grada Splita i Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Shvaćajući problem vlasnika zemljišta na Marjanu oko zbrinjavanja viška organskog otpada prilikom rezidbe voćki, a prvenstveno nastojeći zaštiti šumu od devastacije požarom, Javna ustanova Park šuma Marjan je u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Splita dogovorila sljedeću proceduru.

Vlasnici ili korisnici zemljišta u granicama Park-šume Marjan, trebaju se obratiti djelatnicima Javne ustanove (tel 021/384-085) koji će po zaprimljenom pozivu, u dogovorenom terminu izaći na teren, utvrditi ispunjava li planirana površina sigurnosne uvjete te uputiti stranku u daljnji postupak dogovoren sa JVP Grada Splita. Spaljivanja će se vršiti do početka protupožarne sezone 31.05.2020., ovisno o vremenskim uvjetima.

Novost u ovoj proceduri je iverač – stroj za mljevenje organskog otpada kojeg je JU PŠM nabavila baš kako bi se izbjegle upotrebe otvorenog plamena u Park-šumi Marjan, uz istovremeno korištenje ekološki prihvatljivije metode. Građani koji žele mogu dogovoriti mljevenje otpada umjesto spaljivanja, uz uvjet da se radi o pristupačnom terenu/parceli.

Kad vatra krene – ne bira, zato zaštitimo Marjan zajedno, pravovremenim odlukama. Ako vršite rezidbu ili uklanjate organski otpad na Marjanu, javite se na 021/384-085.