FIFA donijela nekoliko jednoglasnih odluka

0
Foto: pixabay.com

Međunarodna udruga nogometnih saveza FIFA donijela je nekoliko jednoglasnih odluka zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom.

Ured Vijeća FIFA-e kojim je rukovodio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino na telefonskoj je sjednici razmotrio izvanredne okolnosti izazvane širenjem virusa COVID-19 i jednoglasno odlučio:

Novi datumi CONMEBOL Copa América i UEFA EURO (11.6.-11.7.2021) uključeni su u Međunarodni kalendar. Naknadno će se odlučiti o terminu održavanja novog FIFA Svjetskog klupskog prvenstva koje se trebalo održati u Kini u lipnju i srpnju 2021.

Oformit će se radna skupina FIFA-e i konfederacija koja će razmatrati razvoj situacije, blisko surađivati i dogovarati koordinirani pristup posljedicama pandemije.

Osigurat će se prikladna globalna rješenja za natjecanja na svim razinama uzimajući u obzir potrebe svih sudionika, imajući na umu zdravlje svih sudionika kao najvažniji prioritet.

Po pitanju transfera igrača privremeno će se prilagoditi FIFA pravila kako bi se zaštitili ugovori za igrače i klubove. Po pitanju ekonomskog utjecaja s kojim se suočavaju razni nogometni sudionici na svim kontinentima analizirat će se potreba za mehanizmima potpore.

Donirat će se 10 milijuna američkih dolara Fondu solidarnosti Svjetske zdravstvene organizacije za borbu protiv virusa u svim regijama.

Ova izvanredna situacija zahtijeva izvanredne mjere i odluke. Ova kriza utječe na cijeli svijet i stoga rješenja moraju uzeti u obzir interese svih sudionika diljem svijeta. Opet smo pokazali duh suradnje, solidarnosti i jedinstva. To moraju biti ključni pokretači. Želim zahvaliti čelnicima svih konfederacija na pozitivnom doprinosu i trudu. FIFA će ostati u bliskom kontaktu sa svim sudionicima kako bi se poduzeli svi neophodni koraci da izađemo na kraj s raznim problemima s kojima smo suočeni. Računam na podršku cijele nogometne zajednice, izjavio je čelnik FIFA-e Gianni Infantino.