Kanada ovog ljeta neće poslati svoje sportaše na Olimpijske igre!

0
Foto: kanadski olimpijski odbor

Kanadski Olimpijski odbor i Paraolimpijski odbor predlažu Međunarodnom olimpijskom odboru odgodu Igara za sljedeću godinu.

Međunarodni olimpijski odbor najavio je kako će odluku o mogućem odgađanju Olimpijskih igara donijeti za četiri tjedna, nakon što obavi konzultacije s nacionalnim olimpijskim odborima i međunarodnim sportskim savezima. Kanađani nisu željeli čekati. Evo što su priopćili:

Kanadski olimpijski odbor (COC) i Kanadski paraolimpijski odbor (CPC), uz podršku svojih odbora sportaša, nacionalnih sportskih saveza i kanadske Vlade donijeli su tešku odluku da ne pošalju kanadske reprezentacije na Olimpijske i Paraolimpijske igre u ljeto 2020.

COC i CPC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski odbor, Međunarodni paraolimpijski odbor i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odgode Igre godinu dana. Nudimo im punu potporu i pomoć u rješavanju svih problema koje će promjena termina donijeti. Prepoznajemo svu složenost problema koje će donijeti promjena termina, ali ništa nije važnije od zdravlja i sigurnosti naših sportaša i svjetske zajednice.

Nije u pitanju samo zdravlje sportaša, već i zdravlje javnosti. Dok je prisutan COVID-19 i s njim povezani rizici, nije sigurno za naše sportaše i za zdravlje i sigurnost njihovih obitelji i šire kanadske javnosti da sportaši nastave s treninzima za ove Igre. Dapače, to bi bilo suprotno savjetima za zdravlje koje nalažemo svim Kanađanima da ih se pridržavaju.

COC i CPC pregledali su pismo i priopćenje koje je u nedjelju poslao Međunarodni olimpijski odbor. Zahvalni smo mu na uvjeravanju kako neće biti otkazivanja Igara u Tokiju i cijenimo razumijevanje važnosti ubrzanja postupka donošenja odluke o mogućoj odgodi.

Pozdravljamo što je MOO priznao da su zdravlje i dobrobit svih naroda i suzbijanje virusa glavna briga. Nalazimo se usred globalne zdravstvene krize koja je daleko značajnija od sporta.

COC i CPC zahvaljuju svojim sportašima, partnerima i kanadskoj sportskoj zajednici na strpljenju u ovim vremenima bez presedana. Nadamo se kako će se Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor složiti s odlukom o odgodi Igara kao dio naše kolektivne odgovornosti da zaštitimo naše zajednice i radimo na suzbijanju širenja virusa.