U Hrvatskoj 40 novih slučajeva, ukupno 1222

0
Foto: hzjz.hr

U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević preminula je osoba srednje životne dobi koja nije ranije bila bolesna, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Ukupan broj preminulih je 16.

Odrađeno je ukupno 11464 testiranja, od toga 617 u protekla 24 sata. 36 osoba je na respiratoru, dvije manje jer su Splitu dvije osobe skinute s respiratora. Trenutno su 372 pacijenta hospitalizirana. Oporavljenih je 130, što je pet više nego jučer. Ponosni smo na sve građane koji slušaju upute i čuvaju druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri, linija je i dalje linearna. Ali ne smije biti mjesta za opuštanje. Ako želimo da ova ugroza traje kraće, moramo izdržati, moramo biti dosljedni i moramo se pridržavati mjera Stožera civilne zaštite, rekao je Beroš. Objavio je podatak kako je u zadnjih 14 dana Stožeru civilne zaštite Zadarske županije dodijeljeno 33 tisuće kirurških maski, 350 FFP2 maski, 1400 zaštitnih odijela i 510 naočala.

Izdano je 565221 e-propusnica. Odbijeno je 16673 zahtjeva. Imamo sto tisuća zahtjeva velikih poslodavaca, veliko je opterećenje. Apeliramo za sve tvrtke do 250 zaposlenih da samostalno unesu podatke. Za one koji ne uspiju to učiniti na vrijeme, stare će propusnice vrijediti do srijede, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Osvrnuo se i na slučajeve nedjeljnog održavanja svetih misa.

Zahvaljujem Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na jasnim uputama. Pozivanje vjernika na mise unatoč svim sugestijama da se to ne čini jer nije dobro za zdravlje ljudi. Policija reagira kad dobije dojavu, apelira i ukazuje da to nije dobro. Nadam se da će poruke o tome da se ne poziva vjernike na okupljanje doći do svih svećenika. Poruka ljubavi je najvažnija, da čuvamo jedni druge, da budemo samodisciplinirani i da ostanemo doma, poručio je Božinović i još jednom najavio skoro otvaranje tržnica.

Jutros je održana videokonferencija za svim načelnicima županijskih Stožera. Dane su upute za primjenu epidemioloških zahtjeva na otvorenim tržnicama. Lokalni stožeri zajedno s lokalnim epidemiološkim službama rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i otvaranje u uvjetima epidemije. To uključuje i zaštitare i druge službe. Nije u pitanju dan ili dva. Važnije je da budemo sasvim pripravni da ne izazovemo nova žarišta epidemije. Kad dobijemo povratne informacije od svih stožera, onda bi odluka bila i potpisana i objavljena. Čekamo povoljan epidemiološki trenutak za otvaranje tržnica, čini mi se da mu se približavamo. Svrha svih mjera je da održimo krivulju epidemije koliko-toliko linearnom. Cijeli niz djelatnosti je u pripremi, ali prerano je govoriti što ćemo napraviti za 5-10 dana, ali sve što možemo napraviti ćemo napravti. Balansiramo zaštitu zdravlja ljudi i činjenicu da život mora ići dalje, kazao je Božinović.

Prognoze do kada će epidemija u Europi trajati su nezahvalne. Nemam puno razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U Italiji brojke blago stagniraju, ali je i dalje velik broj zaraženih i umrlih. U nekim drugim velikim zemljama Europe te brojke trenutno rastu puno više. Rastu i u Skandinaviji. Ne možemo još govoriti o stagnaciji epidemije u Europi. Mi jako dobro držimo situaciju s brojem oboljelih, ako uspijemo to održati vrlo skoro će situacija biti povoljna. Ali to ovisi o nama, koliko ćemo se držati mjera, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Više puta sam upozorila na neke stvari koje su statistički najčešće. Osobe starije životne dobi i kronični bolesnici mogu ranije završiti na respiratoru i završiti letalno. Ali to nije stopostotno pravilo. Trebamo imati stalno na pameti da mlađi, srednja dob, čak i zdravi mogu u određenim situacijama razviti teški klinički oblik, završiti na respiratoru i sa smrtnim ishodom. Svi mlađe i srednje životne dobi trebaju svojim odgovornim ponašanjem čuvati i sebe i sve svoje oko sebe. Nitko nije izuzet, ono što je u statistici češće nikad nije 100%. Uvijek ima i jedan postotak onih za koje se ne očekuje da budu česti, ali postoje, kazala je o najnovijem smrtnom slučaju ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.