U Dubrovačko-neretvansku županiju nisu stigli novi nalazi

0
Foto: pixabay.com

Očekuju se rezultati za 27 uzoraka. Hospitalizirano je i dalje 14 osoba, 8 u Općoj bolnici Dubrovnik, a 6 u Studentskom domu. Četvero ih je intubirano u respiracijskom centru KrižineKBC-u Split.

Od jučer nismo dobili nove nalaze iz Zagreba pa i dalje ostajemo na 64 osobe zaražene koronavirusom. Čak i ako neki od nalaza koje očekujemo bude pozitivan, možemo utvrditi da je stanje i dalje jednako stabilno i ozbiljno. To je rezultat odgovornosti naših sugrađana koji se pridržavaju svih propisanih mjera. Isto tako i rezultat rada naše epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, rada Opće bolnice Dubrovnik i svih drugih zdravstvenih ustanova te našeg Stožera u cjelini. Pozivam sve naše sugrađane da i dalje svi poštujemo sve ove mjere. Nismo imali kršenja samoizolacije. Imali smo nažalost slučaj gdje je jedna trgovačka radnja kasno reagirala na zahtjev da se zatvori. To nije dobro, moramo promptno poštivati sve upute i zahtjeve epidemiologa. Kao što zahtijevamo od građana da se drže mjera, od ljudi u samoizolaciji, najviše od onih koji su zaraženi da se strogo pridržavaju , to isto vrijedi i za trgovačka društva i za sve ostale, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Uz mjere koje zdravstveno poduzimamo, održao sam jučer videokonferenciju s gospodarstvenicima u županiji. Svi brinu o zadržavanju zaposlenih, što je pohvalno i dobro. Pozdravljaju mjere Vlade i očekuju druge poteze od državnih poduzeća i lokalne samouprave. Vjerujemo da ćemo zajednički, Vlada, regionalna i lokalna samouprava i gospodarski subjekti, uspješno izaći iz ove situacije izazvane koronavirusom. Pridržavajmo se i dalje mjera, prebrodit ćemo ovu krizu. I na državnoj i na županijskoj razini stvari stoje epidemiološki dobro. To daje nadu da se uskoro može očekivati možda čak i blago labavljenje mjera. Do tada se moramo striktno držati ovih mjera, a kad one budu blaže, i njih ćemo se morati striktno pridržavati, poručio je župan Dobroslavić.

Sedam pacijenata je na Odjelu za zarazne bolesti, jedna u JIL-u, 6 u Studentskom domu. Svi su stabilno. 4 osobe su intubirane u KBC Split, kod nekih se stanje poboljšava. I dalje su zaraženi 1 liječnik i 1 medicinska sestra. U samoizolaciji je 8 liječnika, 12 sestara i 3 djelatnika, izvijestio je ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić.

Do danas je prema Zagrebu upućeno 549 uzoraka na analizu. Kao što znate, 64 su pozitivna, a 27 ih je još u obradi. 14 osoba je hospitalizirano, 8 u Općoj bolnici, a 6 u Studentskom domu. I dalje su 4 osobe na respiratoru u Splitu, jedna osoba se liječi u Zagrebu, a dvije su izliječene. I dalje su 2 osobe u karanteni. Stožer je zaprimio još jednu količini zaštitne opreme koja je upućena jedinicama lokalne samouprave odnosno njihovim stožerima te HGSS-u, Crvenom križu, Caritasu i vatrogascima. Isporučeno je i 200 najavljenih kreveta za Studentski dom koje su nabavili Županija i grad Dubrovnik, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo.

Od dvije osobe za koje smo jučer objavili da su pozitivne, jedna je iz Konavala, iz obiteljskog kontakta, a druga je trgovkinja iz Opuzena. Ona zadnjih pet dana nije radila u trgovini. Taj zadnji dan kad je radila nije bila u kontaktu s kupcima. Opsjećala se loše i bila je u zasebnoj prostoriji. Ta trgovina provodi sve propisane mjere, od nošenja maski i rukavica, postavljen je i pleksiglas na blagajnama, postoje i dezinfekcijska sredstva, a provode se i ostale mjere od dezinfekcije, čišćenja i pranja. Trgovkinja je imala 16 kontakata i svi su stavljeni u saamoizolaciju, otkrio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Ukupno smo imali 680 provjera i 17 kršenja mjere samoizolacije. Nemamo nijedan novi slučaj. S prometnih punktova su ukupno dosad vraćene 274 osobe bez propusnice. Dolazi do zastoja s e-propusnicama pa ćemo imati toleranciju još neko vrijeme i priznavati stare propusnice. Imali smo i dvije dojave vezano za “korona party”. Za jedan objekt na otoku utvrdili smo da nije radio, a druga je bila dojava vezano za jedan hotel koji je više dana zatvoren. Međutim, noćnom portiru bilo je dosadno te je objavljivao slike s nekih prijašnjih događaja i predstavljao je to kao da se sada događa. Dobio je prekršajnu prijavu zbog širenja lažnih vijesti, izvijestio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.