U Hrvatskoj još 64 osobe pozitivne na COVID-19

0
Foto: hzjz.hr

Ukupan broj zaraženih je 1407. 555 novih. Preminuo je bolesnik u KB Dubrava starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom. Preminulih je 20, oporavljenih 219.

Ukupno je napravljeno 13687 testiranja, od toga 55 u posljednja 24 sata. Na respiratoru su 34 osobe, u bolnicama 326, kod kuće ih se liječi 842, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Po pitanju Doma za starije u Splitu, pismeno izvješće epidemiološke službe i dr. Bernarda Kaića je napisano i predano Ministarstvu zdravstva. Ministar će ga sa suradnicima proučiti tijekom poslijepodneva. 199 ljudi u zdravstvenom sustavu pozitivno je na koronavirus: 92 sestre i tehničara, 14 stomatologa, 72 doktora medicine, 9 administrativnih djelatnika, 12 ljekarnika.

Stožer je poduzeo niz aktivnosti i dao detaljne upute za postupanje u staračkim domovima. Nismo sami i izolirani u ovoj borbi. U svim zemljama EU problem je sličan. Infekcija ulazi u zdravstveni sustav i staračke domove. Imat ćemo ovakve ispade. Niz djelatnika u domovima obavlja svoje radne aktivnosti, idu kućama, u dućane, razmišljamo i da ih potpuno izoliramo. Neki korisnici moraju povremeno u bolnicu. Ne možemo domove hermetički zatvoriti. Odoljeli smo mjesec i pol, i dalje ćemo raditi sve što možemo, rekao je Beroš.

Liječnica iz Doma je u samoizolaciji, dala nam je pismeno izvješće. Nije mi jasno, ako postoji 5-7 brojeva koje možete nazvati, kako netko može reći da je napravio svoje ako je 2-3 puta nekog nazvao. To je kao da Vam gori kuća, a vi samo jednom okrenete broj vatrogasaca. Sve te dane se moglo dobiti nekoga u Zavodu za javno zdravstvo. Svaki simptom je alarm. Svaka temperatura i simptom respiratorne bolesti mora biti temeljito suspektno na COVID. Radimo sve da prolongiramo širenje infekcije, da nema eksponencijalnog rasta. Pitanje je koliko ćemo utjecati na krajnji ishod, moramo se odgovorno ponašati i poštovati mjere, dodao je ministar Beroš.

Domovi se mogu napuštati samo zbog hitnih odlazaka u bolnicu. Obustavljen je prijem novih korisnika osim u žurnim situacijama, uz obaveznu izolaciju od 14 dana. Svaka sumnja na infekciju prijavljuje se nadležnoj epidemiološkoj službi. Svi domovi opremljeni su zaštitnom opremom i dezinficijensima u onoj mjeri koliko smo mogli. Domovi za starije, djecu, osobe s invaliditetom, s intelektualnim teškoćama. Nije optimalno, ali kontinuirano nabavljamo i distribuiramo, rekla je ministrica demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Vesna Bedeković. Dodala je kako je na epidemiolozima da utvrde kako je virus ušao u Dom za starije u Splitu.

Koronavirus nije opravdanje za obiteljsko nasilje. Prijavite Ministarstvu i policiji svaki oblik i svaku vrstu nasilja, apeliram na susjede, poznanike, prijatelje. Upute su na stranicama Ministarstva obitelji, naglasila je Bedeković.

Dali smo dozvolu za procesiju Za Križen po Hvaru uz procjenu epidemiološke situacije i stroge mjere higijene i distanciranja. Diskutirali smo na Stožeru i dozvolili taj stari običaj koji je kulturna baština otoka Hvara priznata od UNESCO-a. Opasno bi bilo da sudjeluje puno ljudi, može ih biti samo 15. Morat će biti na određenom razmaku, ne smiju komunicirati i dodirivati se. Na Hvaru nemamo slučajeva zaraze pa možemo uz sva upozorenja to dozvoliti. Ne može se dogoditi ništa ako se budu pridržavali mjera, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Niti jedna mjera neće ostvariti cilj ako se ne budemo tih mjera pridržavali. Ako se otvore tržnice, to ne znači da se tamo treba gurati gomila ljudi. Isto vrijedi i za produženi rad trgovina pred blagdane. Ne smijemo popuštati u samodisciplini, svaki od nas. Svi idemo u trgovine, i mi liječnici, moramo se ponašati visoko odgovorno. Nema te države i tog Zakona koji nas može zaštititi od nas samih, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.