Više ljudi na vjenčanjima i sprovodima, ali još nema pireva!

0
Foto: Twitter

Na sprovode se vraćaju cvijeće i glazba, te vojna počast za branitelje. Otvaraju se dječja i sportska igrališta na otvorenom, ali uz posebne mjere. Uskoro slijedi daljnja liberalizacija e-propusnica, najavio je načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

S obzirom na povoljne epidemiološke trendove, kao što znate danas je početak druge faze popuštanja koji se odnosi na dozvolu rada uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, povratak zdravstvenog sustava u punu djelatnost, pripremili smo i danas ćemo objaviti još četiri odluke Stožera. One se tiču mjera prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, stavljanja izvan uporabe dječjih i otvorenih sportskih igrališta te i strogog ograničavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, izjavio je Božinović.

Što se tiče pogreba i posljednjeg ispraćaja, proširuje se krug osoba koje mogu biti nazočne pogrebu s najuže obitelji na obitelj. Nema konkretnog ograničenja broja. Ukida se zabrana dostavljanja cvijeća i organiziranja glazbenih usluga. Dopuštaju se i posebni ispraćaju hrvatskih branitelja uz vojne počasti. Sve to uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a, rekao je ministar.

Prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, krug osoba koje mogu biti nazočne obradu širi se s najuže obitelji na obitelj i svjedoke. I to se, naravno, mora odvijati uz poštivanje općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a. Zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje ostaje, dodao je.

Umjesto Odluke o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, donijet ćemo Odluku o načinu njihova korištenja te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19. Sve će biti jasno iz uputa, općih epidemioloških mjera, ali i posebnih preporuka HZJZ-a. Što se tiče mjere strogog ograničavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, kojoj rok istječe danas, ona se neće produljiti, zaključio je Božinović. Novinari su ga pitali o mogućnosti putovanja na otoke.

Neke primorske županije su omogućile da se otoci koji su njihov sastavni dio tretiraju s ostatkom županije. Neke su imale odvojena mišljenja. Takve su bile i odluke, nacionalni Stožer uvijek izlazi u susret onome što procjenjuje lokalni Stožer i lokalna epidemiološka služba. Nakon toga su neke od tih županija tražile da se otvore cijele županije, i to Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska. Dodatno ćemo to procijeniti u tjednu koji je pred nama, pretpostavljam da će cijeli sustav e-propusnica doživjeti promjene u smislu daljnje liberalizacije, poručio je Božinović.