Otvoreni jubilarni 30. Marulićevi dani

0
Foto: HNK Split

U HNK Split svečano su otvoreni 30. Marulićevi dani. Posvećeni su utemeljitelju te kulturne manifestacije Radi Perkoviću.

Prvu Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu dobio je Dino Pešut za “Granatiranje” ,a nagradu je njemu kao i ostalim nagrađenima na otvorenju jubilarnih Marulićevih dana uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen.

Drugu nagradu podijelili Mateja Posedi za tekst “Međimurski lepi dečko” i Davor Špišić za djelo “Dječak”. Treću su nagradu ravnopravno osvojili Branislav Glumac za “Hvatače sjenki”, Katja Grcić za “Strah tijela od poda” i Espi Tomičić za “Ostavljam vam kodove i hvala za prijateljstvo ili Bit će sve okej.”

Pešut je zahvaljujući na nagradi  rekao da je drama “Granatiranje”  ljubavna priča, o susretu dvoje ljudi u dva različita konteksta od kojih je jedna ratna zbilja, jedno granatiranje grada, a drugi  u noćnom klubu.

Ovogodišnja izbornica Gordana Ostović je najavila kako većina predstava kroz obitelj kao mikrokosmos progovara o raznim krizama u društvu, da u nekim predstavama progovara o tome kako je za egzistenciju potrebno čudo, a neke predstave govore o krivo shvaćenim identitetima.

Nakon svečanog otvaranja na velikoj sceni kazališta dramski prvaci Snježana Šiškov Sinovčić i Trpimir Jurkić izveli su komediju Ilije Zovka Francuzica koja je na 66. Splitskom ljetu premijerno prikazana i nagrađena Juditom za najbolje umjetničko ostvarenje, te igra izvan konkurencije kao dio popratnog programa festivala.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je u izjavi novinarima rekla da je taj festival poseban jer njeguje hrvatski dramski tekst, a njegov utemeljitelj Rade Perković je imao sjajnu viziju da se na taj način potiče nastanak novih djela na hrvatskom jeziku.

Jubilarni 30. Marulićevi dani odvijaju se u novom terminu, jer dosadašnji u travnju nije mogao biti održan zbog pandemije, donose 12 domaćih i regionalnih predstava. Izbornica Festivala je Gordana Ostović koja je između 48 ponuđenih predstava izabrala njih 12 od kojih jedna igra u Zagrebu. Publika će moći gledati predstave kazališta HNK Split i Zagreb, splitskog Gradskog kazališta lutaka, GDK Gavella, Umjetničke akademije Split, Kazališta Marina Držića, Zagrebačkog kazališta mladih, HNK Varaždin, Narodnog pozorišta Mostar i njihovog HNK, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Studia K. Szinhaz iz Budimpešte.

30. Marulićevi dani, koji su posvećeni njegovom utemeljitelju i prvom ravnatelju Radi Perkoviću, trajat će do 26. listopada.