Ministri Butković i Tramišak obišli gradilište Pelješkog mosta

0
Foto: edubrovnik.org

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišli su u petak gradilište pristupnih cesta Pelješkom mostu.

U njihovoj pratnji su bili i saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić, načelnik Općine Ston Vedran Antunica, načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić, načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović, predsjednik Uprave HC-a Josip Škorić i drugi uzvanici.

Ministar Butković rekao je tom prilikom kako su ukupnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu u RH oko 25 milijardi kuna. Danas smo imali koordinacijski sastanak s predstavnicima svih izvođača i nadzora na svim fazama izgradnje Pelješkog mosta. Taj projekt ide svome kraju, kako most tako i ceste. Većih problema i kašnjenja nema i do sezone 2022. godine ćemo imati gotov Pelješki most, a vrlo brzo i pristupne ceste koje su sastavni dio projekta. To je najveći i najznačajniji infrastrukturni projekt u RH. Mi smo u obilasku druge faze projekta, cesta koje izvodi tvrtka Strabag. Kao što znate probijen je tunel Debeli brijeg 74 dana prije predviđenog roka, rekao je ministar Butković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je kako joj je veliko zadovoljstvo uvjeriti se u napredak radova. Vrijednost projekta je više od četiri milijarde kuna, a 3,2 milijarde je iz fondova EU. To zaista govori i o važnosti činjenice da smo članica EU, rekla je ministrica Tramišak.

Župan Nikola Dobroslavić zahvalio je Vladi RH, MMPI kao i MRRFEU na potpori projektima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S velikom zadovoljstvom ovdje na trasi pristupnih cesta konstatiramo da se projekt odvija uredno i da se bliži vidljivom završetku. Ovaj projekt je strateški projekt povezivanja hrvatskog prostora i mi radimo na njegovom nastavku u smislu pripremanja studijske dokumentacije za nastavak autoceste od Metkovića do Osojnika, kao i za brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke te od Brijeste do Perne, rekao je župan Dobroslavić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako projekt Pelješkog mosta s pristupnim cestama primjer, kako u građevinskom, tako i u administrativnom smislu, kako se ovakvi veliki infrastrukturni projekti trebaju rješavati. Tunel kroz koji smo prošli je peti po veličini u RH i sve aktivnosti na drugoj fazi pristupnih cesta odvijaju se ubrzanim ritmom kako bi se sve završilo do konca lipnja 2022. godine, rekao je Škorić.