Ukić odveo Split do prve pobjede, Zadar propustio prvu meč-loptu!

0

Košarkaši Splita svladali su Zadar na Gripama nakon produžetka s 83:75 (10:24, 19:11, 25:24, 20:15; 9:1) u trećoj utakmici finala HT Premijer lige. Tako su smanjili na 2:1 u pobjedama pa će se u srijedu u 20 sati na Gripama igrati četvrta, a u subotu u Zadru, bude li potrebe, i peta utakmica.

Split je i treću utakmicu finalne serije počeo loše. Zadar je u 9. minuti imao 21:6, a u 11. i 26:10. Minutu i pol do kraja druge četvrtine gosti su vodili 35:21. Žuti su do odmora serijom 8:0 sveli zaostatak na 6 poena (29:25). Na ulasku u završnu minutu poluvremena, nakon što je trener Zadra Veljko Mršić pozvao minutu odmora, popustili su živci dvojici srpskih košarkaša. Splitov Marko Luković i Zadrov Aleksandar Bursać su zbog međusobnog naguravanja isključeni.

Ukić je tricom na početku treće četvrtine nagovijestio preokret. Split je dolazio na 3 (32:35, 41:44, 52:55, 54:57), pa na 2 poena zaostatka (trica Mesičeka za 57:59, trica Marčinkovića za 61:63). Iscurila je Ukićeva trica, a zadarski je sudac Hordov dosudio tehničku Marčinkoviću i gosti su pobjegli na 6 razlike (61:67, 63:69).

Babić je pogodio tricu, a Marić zakucao za 68:69 točno 5 minuta prije kraja regularnog dijela. Perković je položio za 70:71, ali je zbog grčeva trebao pomoć fizioterapeuta. Na ulasku u završne tri minute Ukić je s dva slobodna bacanja donio Splitu 72:71. Bilo je to prvo vodstvo Žutih nakon početnih 2:0 i 4:3. Jordano je zabio tricu za 72:74, pa su Marić s jedne i Vuković s druge strane napravili prekršaj u napadu. Ukić je pogodio za 74:74. U završnih 100 sekundi regularnog dijela rezultat se nije mijenjao.

Zadar je u dodatnih 5 minuta postigao samo 1 poen, slobodno bacanje Vukovića za 79:75. Nakon one Jordanove trice, Zadar je 7 minuta i 26 sekundi ostao bez ubačaja iz igre. Priču je zaključio oporavljeni Toni Perković tricom 33 sekunde prije kraja.

Sjajnu je utakmicu odigrao Roko Leni Ukić. Ubacio je 30 poena (5 trica), najviše ove sezone. Marić je dodao 16, a Perković 10. Kod Zadra su prednjačili stranci – Carter sa 16 poena, Justice s 11 i Onuaku koji je uz 8 poena imao i 14 skokova. Kapetan Dominik Mavra nije bio na razini iz prve dvije utakmice finalne serije. Ostao je na 11 poena.

Dobro smo počeli, ali smo nakon incidenta u završnici prve četvrtine kad su isključeni Luković i Bursać izgubili ritam. Većim dijelom treće četvrtine smo održavali prednost, ali smo na kraju donosili loše odluke. Ušlo se u produžetak u kojem je Split bio bolji od nas. Imali smo 19 izgubljenih lopti, a ipak smo bili u prilici pobijediti. I dalje smo mi u prednosti, vodimo 2:1. U srijedu ćemo pokušati biti bolji i zaključiti sezonu, rekao je trener Zadra Veljko Mršić.

Opet smo loše otvorili utakmicu, presporo. Zadar nas je izdominirao čvrstoćom. Ali imali smo u momčadi puno junaka. Borbenost je bila ključna. Kad tako igraš, neke stvari ti se moraju vratiti. Zadar je u prvom poluvremenu imao 7 skokova više od nas, ali smo do kraja mi imali 11 skokova više. Momci su odigrali požrtvovno, vraćali su se iz grčeva. Tako ćemo morati igrati i u srijedu ako mislimo pobijediti. Razbili smo led i sad je sve moguće. Povratak s -16 mora nam dati veliku injekciju samopouzdanja. Pokazali smo karakter. Prije početka utakmice sam pomoćnicima rekao da je najbolji mogući scenarij da okrenemo 15 razlike i dobijemo „u gusto“. Izgubili smo zadnjih 5 utakmica od njih i, hoćeš-nećeš, počneš sumnjati malo u sebe. Ali ova nam je utakmica pokazala da možemo i kako do toga trebamo doći, komentirao je trener Splita Milan Karakaš.

S obzirom na važnost, ovo mi je vjerojatno najbolja utakmica ove sezone. Ali jedina bitna stvar je da je 2:1. Ovo je finale, teško je imati dobru napadačku protočnost kad se ekipe tako dobro poznaju. Često se to svede na individualnu kvalitetu ili inspiraciju. Osjetio sam od početka da sam O.K. Imao sam veliku motivaciju jer sam drugu utakmicu odigrao loše. Želio sam napraviti sve što mogu da ostanemo u seriji. Svatko od nas je dao neki dio, ja ovaj „skorerski“, netko drugi obrambeni ili skakački. U svakom pogledu smo bili dobri. Produžili smo seriju, ali nismo još ništa napravili. Nije nam cilj biti ukras u finalu. Želimo se ozbiljno „potući“ za titulu. Učiniti najbolje, pa neka bolji pobijedi, izjavio je igrač utakmice Roko Ukić.