Poziv zainteresiranima za rad na Popisu stanovništva

0
Foto: pixabay.com

U tijeku su prijave za popisivače koji će na jesen sudjelovati u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku traži 8 tisuća popisivača za područje cijele Republike Hrvatske, a rok za podnošenje prijava je 15. ovog mjeseca.

Uvjeti za postati popisivač su: državljanstvo RH s prebivalištem ili reguliranim boravištem u RH, navršenih 18 godina, završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, poznavanje rada na računalu te valjana adresa elektroničke pošte. Bodovnu prednost pri odabiru kandidata imat će kandidati koji imaju višu razinu obrazovanja, iskustvo rada na prijašnjim popisima ili anketama, dobro poznavanje rada na računalu, nezaposleni i studenti, te kandidati koji imaju mogućnost korištenja vlastitog prijevoznog sredstva za vrijeme popisa, kazala nam glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Popis stanovništva provodit će se u dvije faze. Prva faza samopopisivanja trajat će od 13. do 26. rujna kada će građani moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kroz sustav e-Građani i druga faza u kojoj će na teren izaći popisivači i popisivati uz pomoć prijenosnih računala, a trajat će od 27. rujna do 17. listopada.

Pozivam sve zainteresirane kandidate da na stranici popisa www.popis2021.hr popune prijavu za popisivača i odgovore na pitanja kako bi sudjelovali u prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj. Rad popisivača za vrijeme popisa podrazumijeva puni dnevni angažman, što znači da će popisivači prikupljati podatke na terenu tijekom cijelog dana, uključujući i subote i nedjelje, kad će biti najviše angažirani i kad se obitelji najviše nalaze kod kuće. U prosjeku popisivači će moći zaraditi oko 5 do 6 tisuća kuna, kazala nam je Brković.

Zadatak popisivača biti će obići sve adrese, uključujući i ona kućanstva koja su se popisala samostalno, kako bi preuzeli kontrolnu šifru koju su dobili na kraju uspješno provedenog samopopisivanja, rekla je Brković.