Zbog pesticida poljoprivrednici ponovno u školi!

0

Dalmatinski voćari, povrtlari, maslinari i vinogradari u ovoj će godini morati ponovno sjesti u školske klupe. Prema Zakonu koji je sastavljen prema direktivi EU, korištenje pesticida od studenog 2015. godine strogo će se nadzirati i to na način da će ga u većim količinama moći nabavljati samo oni poljoprivrednici koji su za tu svrhu položili tečaj i time stekli pravo na iskaznicu, koju će pokazati prilikom nabavke zaštitnih sredstava. Više detalja donosi nam kolega Rade Županović, koji je na tu temu razgovarao sa višom stručnom savjetnicom Splitsko-dalmatinske županije, Ivanom Župić:

{mp3}Reportaze/savjetodavna_pesticidi1{/mp3}

Tečajeve za poljoprivrednike provoditi će 35 certificiranih kuća, između ostalih i predstavnici Poljoprivredno savjetodavne službe, potvrdila nam je Župić:

{mp3}Reportaze/savjetodavna_pesticidi2{/mp3}

Da bi pristupili edukaciji, koja košta 380 kuna, poljoprivrednici moraju biti punoljetni te imati minimalno završenu osnovnu školu, a obveza slušanja i polaganja ispita odnosi se i na agronome visoke i više stručne spreme ako imaju registriran obrt ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo:

{mp3}Reportaze/savjetodavna_pesticidi3{/mp3}