Splitska policija provodi akciju Mir i dobro

0

U vremenu od 15. prosinca 2021. godine do 09. siječnja 2022. godine, a s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine u doba božićnih i novogodišnjih blagdana na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“. Cilj je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava.

Iz policije pozivaju roditelje da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku, da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece, da razgovaraju s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice te da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit za prekršaj.

Člankom 92. normirano kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.