Natječaj „Trajne obustave ribolovne aktivnosti“ kreće 15. siječnja

0

Hoće li naši ribari svoje brodove dati u rezalište ili će ih prenamijeniti za neku drugu neribolovnu djelatnost uskoro će se doznati nakon što budu objavljeni rezultati „Natječaja za provedbu mjere 1.1 – Trajna obustava ribolovne aktivnosti“. Natječaj je definiran u prosincu prošle godine, a financiran je od strane EU. Irena Jahutka , načelnica sektora za strukturne i tržišne mjere pri ministarstvu poljoprivrede RH, nam je kazala:

{mp3}Reportaze/irena_jahutka1{/mp3}

Tekstom natječaja su propisani uvjeti koje korisnik mora ispunjavati kako bi ostvario potporu:

{mp3}Reportaze/irena_jahutka2{/mp3}

Raspoloživa bespovratna sredstva iznose 4.760.000 eura. Najviši mogući iznos naknade po plovilu određuje se po kategorijama starosti plovila te iznosi:

– za plovila starosti između 15 i 30 godina do najviše 500.000 eura

– za plovila starosti između 30 i 50 godina do najviše 450.000 eura

– za plovila starosti iznad 50 godina do najviše 400.000 eura

Od kad su objavljeni pravilnik i natječaj postoji veliki interes vlasnika ribarskih plovila, kaže nam načelnica Jahutka, a radi li se više o pitanjima za prenamjenu ili ipak o uništavanju plovila kaže:

{mp3}Reportaze/irena_jahutka3{/mp3}

Dakle bit će posla i za hrvatska rezališta, odnosno brodogradilišta, no postoje i uvjeti:

{mp3}Reportaze/irena_jahutka4{/mp3}

Sve informacije i kontakti mogu se pronaći na web stranicama Ministarstva poljoprivrede Uprave ribarstva, a podsjećamo još jednom, rok za podnošenje prijava Natječaja za provedbu mjere 1.1 „Trajna obustava ribolovne aktivnosti“ počinje teći od 15. siječnja i traje do 02. ožujka 2015.