Split: Towar-d-Europe po Marjanu

0

Splićani, nemojte se iznenaditi ako za lijepih dana ugledate dva magarčića u šetnji po marjanskim stazama. To redatelj i čelnik kulturno umjetničke udruge Uzgon, Hrvoje Cokarić provodi prvu fazu svog projekta koji bi se mogao opisati kao multimedijalni tovar iako ga on naziva Towar-d-Europe.

Već tri i pol mjeseca vodi on tako tovare u šetnju, uči ih na ular, navikava na ljude i snima film o dresuri magaraca, ali i o povijesnoj vezi ljudi i ovih životinja. Evo što stoji iza toga:

{mp3}Reportaze/Towar-d-Europe1{/mp3}

Starije generacije sjećaju se kako su mještani primorskih mjesta šetali plažama vodili tovare po plažama i turistima nudili mogućnost fotografiranja s jednim od dalmatinskih simbola, neki od njih čak imaju i fotografiju sebe kao djeteta na magarcu.

Cokarić je u daljnoj fazi projekta osmislio moderniju verziju toga:

{mp3}Reportaze/Towar-d-Europe2{/mp3}

Nabrojao nam je Cokarić i postavljanje tekstova o tovarima za djecu i mlade u suradnji s lutkarskim kazalištem u marjanskom amfiteatru, te radionice za djecu o obnovljivim izvorima energije , jer bi tovari na sebi nosili i solarne panele…a sve kako bi dalmatinski tovar dobio neku novu svrhu postojanja i izbjegao izumiranje. Projekt se odvija potpuno volonterski i bez ikakve potpore Grada Splita, rekao je Cokarić, a ideja stara deset godina vjerojatno ne bi izazivala simpatije šetača Marjanom da nije ravnatelja splitskog ZOO vrta koji im je u ovu svrhu posudio šest magaraca.