Praznik cvijeća u Splitu

0

Nakon dvije godine stanke zbog COVID-a,  tradicionalna gradska manifestacija Praznik cvijeća ovaj put nam se vraća u novom terminu –  kao najava proljeća, nadolazeće turističke sezone  i nadamo se ljepših vremena. Manifestacija se održava u periodu od 21. – 27. ožujka na dvije lokacije sa više različitih tematskih programa!

Sam naziv manifestacije „Europa cvita usrid Splita“ najavljuje da se radi o međunarodnoj manifestaciji, čime cjelokupnu manifestaciju podižemo na još jedan veći nivo. Ugostit ćemo dizajne cvijeća i floriste iz Danske, Mađarske, Slovenije i Poljske, koji će timskim radom zajedno sa kolegama floristima iz cijele Lijepe naše aranžirati prostorije Dioklecijanovih podruma. Cjelokupne aktivnosti odvijati će se pod rukovodstvom i po projektu Simona Ogrizeka, predsjednika Florinta – međunarodne organizacije cvjećara!

Važna smjernica kod planiranja i realizacije je sigurnost i zaštita povijesne baštine.

Izložba je za ovu godinu osmišljena u smislu uređenja prostorija sa izborom cvijeća i drugih materijala koji će reflektirati Mediteran, floru i povijest Mediterana u modernom izdanju.

U sklopu Praznika cvijeća održat će se prezentacija za cvjećare, a prezentator će biti poljski florist Tomasz Max Kuczynski te je ovaj dio zatvorenog tipa i namijenjen je floristima, ali će posjetiteljima za vrijeme trajanja manifestacije biti moguće razgledati sve cvjećarske aranžmane!

U sklopu Praznika cvijeća, po prvi put će se održati Forum cvjećara Hrvatske obrtničke komore gdje će se na panelu raspravljati o aktualnoj situaciji u cvjećarskoj struci.

Praznik cvijeća ove godine se širi i na prostor Rive, gdje će se odvijati prigodna prodaja cvijeća koja na simboličan način ima humanitarni karakter, gdje će proizvođači cvijeća sa područja Siska, Gline, Petrinje i Topuskog prodavati cvijeće i sadnice, čime naši sugrađani imaju priliku na direktan način pomoći proizvođačima cvijeća sa potresom pogođenih područja!

Osim prigodne prodaje cvijeća, na Rivi će se održati i „handmade“ sajam, koji se odvija u suradnji sa firmom Žnjan d.o.o., gdje će sudjelovati OPG-ovi, domaće radinosti, pčelari i proizvođači meda, proizvođači prirodne kozmetike na bazi cvijeća, ljekovitog bilja.

U suradnji sa Parkovima i nasadima d.o.o. priprema se uređenje jedne gradske ulice, vrtića i javne površine, a kao najava Praznika cvijeća već je uređen prostor zelene površine kod Zlatnih vrata, gdje su

formirane nove cvjetne gredice i tom prilikom posađeni su jaglaci, koji svojom žutom bojom osvježavaju zeleni prostor našega grada.

Ovom manifestacijom upravo uoči turističke sezone želimo skrenuti pozornost na potrebu stvaranja kvalitetne i jedinstvene  ponude suvenira koji mogu biti i prehrambeni i ukrasni i uporabni predmeti.

U danima kada će cijeli Split plivati u cvijeću, uz prvi dan proljeća, cijela bi Riva tako odisala životom i bogatstvom mirisa, okusa i boja!

Organizacija manifestacije je u rukama Udruženja obrtnika Split, u suorganizaciji sa gradskim tvrtkama Žnjan d.o.o. i Parkovi i nasadi d.o.o., a pod pokroviteljstvom grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i  Muzeja grada Splita.