I splitske škole žele biti digitalne

0

Gotovo 700 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, odnosno njih 50 posto, prijavilo se na javni poziv Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet za e-škole. Digitalnu nastavu iz matematike, fizike, biologije i kemije u prvoj fazi CARnet-ovog pilot projekta želi 10-ak splitskih osnovnih škola, među njima i osnovna škola Manuš. Ukoliko bude odabrana, jer pilot projekt će se odvijati u 140 hrvatskih osnovnih i srednjih škola, od jeseni će sedmaši u školske klupe s tabletom:

{mp3}Reportaze/splitske_digitalne_skole_marita_guc1{/mp3}

…rekla nam je ravnateljica škole, Marita Guć.

Projekt je vrijedan oko 40 milijuna eura, ili 300 milijuna kuna, a CARNet će dodijeljenim sredstvima iz nacionalnih i europskih fondova opremiti škole i educirati nastavnike.

Splitska osnovna škola Manuš tu je u prednosti, jer ima dio infrastrukture u smislu pristupa internetu budući su se prije dvije godine uključili u projekt e-dnevnici, a ima i pismo podrške osnivača:

{mp3}Reportaze/splitske_digitalne_skole_marita_guc2{/mp3}

Svi učenici zasad neće dobiti tablete, ali će oni biti osigurani za nastavnike, a u svakoj pokusnoj školi učionice će biti opremljene pametnim ekranima, sustavima za upravljanje učionicom koji trebaju pridonijeti boljoj komunikaciji nastavnika i učenika, i slično.

Jesu li učitelji škole Manuš spremni za drugačiji vid nastave, pitali smo ravnateljicu:

{mp3}Reportaze/splitske_digitalne_skole_marita_guc3{/mp3}

Dok je u Europi prosjek jedno računalo na šest učenika, u Hrvatskoj u osnovnim školama jedno računalo „dolazi“ na 12 učenika, no početkom pilot projekta od jeseni najprije u 20 škola, a zatim i ostalima, i taj prosjek krenut će na bolje.