Počeo otpis dugova

0

Došao je i taj dan „D“ kada je počela provedba mjera za otpis duga građanima pod ovrhama. U Hrvatskoj ih ima oko 60 tisuća, a od danas građani kojima je račun blokiran više od 360 dana, a dug iznosi najviše do 35 tisuća kuna ukupno, te su korisnici naknada iz sustava socijalne skrbi mogu podnijeti zahtjev za otpis tih dugova.

Prvi korak – FINA

Iz razumljivih razloga, ljudi koji imaju uvjete za otpis duga, nisu htjeli “pročakulati” i podijeliti svoju muku s nama, no uvjerili smo se da prvi dan red ispred tri šaltera (15,16 i 17) nije iziskivao duže čekanje na informacije i zahtjev koji se tamo može dobiti.

Ali samo ako se nalazite na popisu dužnika koji mogu podnijeti Zahtjev za otpis duga. Pitamo što ako je osoba koja ispunjava uvjete spriječena osobno doći i dobivamo odgovor da zahtjev i informacije može dobiti i netko drugi, ali samo sa osobnom iskaznicom dužnika.

Za sve drugo uputili su nas na glasnogovornika Porezne uprave , pa čak i kad je u pitanju gužva pred šalterima koji rade svaki radni dan do 15 sati.

Drugi korak – Centar za socijalnu skrb.

Gužve u splitskom Centru nema, kažu nam djelatnice Jelena Radanović i Tea Škaričić koje građanima izdaju potvrde o primanju zajamčene minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje ili osobne invalidnine.

{mp3}Reportaze/poceo_otpis_duga_jelena_radanovic1{/mp3}

…rekla nam je Jelena Radanović, a Tea Škaričić je dodala kako je 10-15 građana od jutros došlo iskoristiti ovu mogućnost “novog početka”.

{mp3}Reportaze/poceo_otpis_duga_tea_skaricic{/mp3}

Korisnici Centra znaju da djelatnici rade sa strankama samo do 11 sati, pa je vjerojatno to razlog zašto nema gužve, no trebaju znati da u ovom slučaju će ih djelatnice Centra   primati do 14 sati, čak i srijedom, rekla nam je Radanović:

{mp3}Reportaze/poceo_otpis_duga_jelena_radanovic2{/mp3}

Mjere za otpis dugova za primatelje socijalnih naknada primjenjuju se do 2.travnja, a pri tome građani koji nisu iz Splita, ne trebaju zahtjeve slati poštom, već potvrde mogu dobiti i u područnim Centrima za socijalnu skrb.