Uskrs u Splitu: Bojanje pisanica i podjela sirnica

0

I ove godine održat će se tradicionalno bojanje uskršnjih pisanica sa građanima i turistima koje povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, organizira Turistička zajednica grada Splita u suradnji s Udrugom branitelja sekcije likovnih umjetnika.

Umjetnici će od utorka 12. travnja do petka 15. travnja u periodu od 10 do 14 sati na Rivi oslikavati velike pisanice koje će biti izložene u parku Đardin. Od 8. do 18. travnja svi posjetitelji imaju priliku uživati u svjetlećim uskršnjim figurama i veselim dekoracijama postavljenim u Đardinu, a koje su izradile vrijedne ruke korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači i članovi udruge Sekcija umjetnika branitelja grada Splita.

U srijedu 13. travnja s početkom u 20 sati Turistička zajednica grada Splita i Hrvatski dom Split organiziraju korizmeni koncert Dietrich Buxtehude: Membra Jesu Nostri Patientis Sanctissima BuxWV 75. Dio besplatnih ulaznica građani mogu rezervirati pozivom na broj telefona 021/213-775 (radnim danom od 9 do 13 sati)ili slanjem maila na info@hdsplit.hr. Membra Jesu Nostri kapitalno je vokalno-instrumentalno djelo njemačkog orguljaša i skladatelja danskog podrijetla Dietricha Buxtehudea (1637.–1707.) iz 1680. godine. Ovaj ciklus od sedam kantata u Velikom tjednu će izvesti renomirani belgijski ansambl Ricercar Consort, specijaliziran za (rano)baroknu glazbu. Umjetnički voditelj ansambla je Philippe Pierlot, prema časopisu Gramophone jedan od najznačajnijih interpreta Bachove glazbe. Kako navodi mo. Pierlot “vjerujemo da doslovno osjećamo rane, udarce čekića, prestanak rada srca. Zahvaljujući genijalnosti svoje glazbe, skladatelj uspijeva potresti slušatelje, prosvijetliti ih te ih time poučiti o dubokom značenju teksta koji je tako veličanstveno uglazbio.”

Na sam blagdan Uskrs Turistička zajednica grada Splita u Đardinu organizira „Slasno uskršnje jutro“. Uz prigodan glazbeno-scenski program, dijelit će se 1000 sirnica poznate splitske slastičarne „Bobis“ i 1000 pisanica koje su oslikali korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači.