Splitski „Promet“ nagodbom vraća dugove

0

Hoće li splitski „Promet“ otići u stečaj, koji mu „visi nad glavom“ zbog presude Trgovačkog suda u sporu sa slovenskom tvrtkom A-Cosmos za devet isporučenih autobusa, a koje splitski javni gradski prijevoznik nije platio, ali ni vratio ? Rasplet tog višegodišnjeg problema mogao bi se dogoditi već sutra, na sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Pred gradske vijećnike stići će prijedlog nagodbe po kojem će splitski javni gradski prijevoznik tvrtka „Promet“ isplatiti 32 milijuna kuna slovenskoj tvrtki A- Cosmos u periodu od tri godine na ime ukupnog potraživanja za isporučene autobuse. Iznos će obročno plaćati slovenskoj tvrtki sve do 2018.godine, ukoliko splitski gradski vijećnici prihvate Sporazum, te bi se tako okončala višegodišnja pravna bitka u kojoj je Trgovački sud presudio iznos koji je s kamatama narastao na oko 37 milijuna kuna. Grad Split bio bi jamac da će „Promet“ uredno isplatiti dug Slovencima, a drugim Sporazumom „Promet“ pristaje da Grad kao osiguranje stavi hipoteke nad njegovim nekretninama. No, oba Sporazuma „padaju u vodu“ ako ih ne prihvate gradski vijećnici. Uoči ove sjednice pitali smo neke od njih kakav će biti ishod.

{mp3}Reportaze/splitski_promet_dugovi_marijana_puljak{/mp3}

…rekla nam je nezavisna vijećnica Marijana Puljak.

I vijećnici HDZ-ove koalicije zainteresirani su za spas „Prometa“, ali postoje brojne nepoznanice, ističe predsjednik kluba vijećnika, Petar Škorić:

{mp3}Reportaze/splitski_promet_dugovi_petar_skoric{/mp3}

Gradonačelnik je dobio našu suglasnost da pregovara, a sutra se ne mora donijeti konačna odluka pod svaku cijenu, dodao je nezavisni vijećnik Ivica Grubišić-Gire notu neizvjesnosti sutrašnjoj sjednici:

{mp3}Reportaze/splitski_promet_dugovi_ivica_grubisic{/mp3}

Obrazloženje traži i vijećnik HGS-a Jure Šundov:

{mp3}Reportaze/splitski_promet_dugovi_jure_sundov{/mp3}

Čini se kako će i sutrašnja sjednica Gradskog vijeća biti neizvjesna i maratonska, no moglo bi se dogoditi kao i puno puta do sada ono kako narod kaže: tresla se brda, rodio se miš.