Hrvatskoj tri medalje prvog dana europskog seniorskog taekwondo prvenstva

0
Foto: Taekwondo klub Marjan

Prvog dana europskog seniorskog prvenstva u taekwondou koje se održava u Manchesteru za Hrvatsku stižu odlične vijesti i nove tri medalje. Hrvatska je i definitivno dobila nove blizanke, nakon sestara Zaninović stižu sestre Duvančić, i to u istim kategorijama. Iako još uvijek maloljetne sa samo 17,5 godina obje su stigle do europskih seniorskih odličja istog dana i to na način da su obje pobijedile osvajačice olimpijskih, svjetskih i europskih medalja. Pored bronci blizanki splitskog Marjana prvu mušku medalju na ovom prvenstvu osvojio je Kninjanin Josip Teskera.

Ivana Duvančić, članica splitskog Marjana je u kategoriji do 53 kilograma osvojila brončano odličje. U osmini finala Ivana je svladala Čehinju Dominiku Hronovu 15:5 da bi u četvrtfinalu slavila protiv fenomenalne Tijane Bogdanović, vlasnice dvije olimpijske medalje iz Rija i Tokija. Ivana je reprezentativku Srbije pobijedila rezultatom 21:10, a vrijedi napomenuti kako Tijana pored olimpijskog srebra i bronce ima i tri medalje sa svjetskih i europskih prvenstava. Očekivanja od novih blizanki splitskog Marjana koje imaju tek 17 i pol godina su bila opravdana. U polufinalu je bolja od Ivane bila izvrsna mlada Španjolka, druga nositeljica prvenstva Alma Maria Perez Parrado koja je otišla u finale rezultatom 15:5.

Njena sestra blizanka Bruna Duvančić je u kategoriji do 49 kilograma do brončane medalje stigla na još „teži“ način jer je već u prvom kolu za protivnicu imala europsku prvakinju i svjetsku viceprvakinju, Ukrajinku Irynu Romoldanovu koju je deklasirala 21:3. U četvrtfinalu je u borbi za odličje slavila prekidom 27:7 protiv Turkinje Rukiye Yildirim, osvajačice čak šest svjetskih i europskih odličja. U polufinalu je Bruna zaustavljena protiv Izraelke Abishag Semberg, brončane olimpijke iz Tokija prošle godine. Izraelka je bila bolja rezultatom 15:9 i otišla u finale dok je Bruna ostala na osvojenom brončanom odličju, svojoj prvoj seniorskoj medalji, nakon što je prije toga bila i kadetska i juniorska prvakinja Europe.

Brončano odličje osvojio je i Josip Teskera iz Div Knina u kategoriji do 54 kilograma. Teki je u prvom kolu pobijedio Azera Sayada Dadashova 15:9, a u borbi za odličje je bio bolji od Moldavca Vadima Dimitrova rezultatom 14:7. Polufinalnu borbu Teskera je izgubio rezultatom 8:13 od reprezentativca Turske i drugog nositelja Gorkema Polata.

Lovre Brečić, bivši prvak Europe i olimpijski kandidat turnir je otvorio pobjedom protiv Bugarina Dimitrova 22:12 da bi u borbi za medalju u kategoriji do 63 kilograma tijesno izgubio s 22:19 od Njemca Imrana Ozkaya.