Marin Čilić u polufinalu Roland Garrosa!

0
Foto: hts.hr

Marin Čilić igrat će prvi put u karijeri u polufinalu Roland Garrosa.

Nakon više od 4 sata igre svladao je s 10:2 u tie-breaku petog seta 7. nositelja Andreja Rubljova.

S 5:7, 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 postao je jedan od rijetkih tenisača koji je na sva četiri Grand Slam turnira igrao najmanje u polufinalu. Imat će priliku nakon trijumfa na US Openu 2014., finala Wimbledona 2017. i finala Australian Opena 2018. izboriti i finale turnira čiji je juniorski pobjednik bio 2005. Prvi je Hrvat u polufinalu Roland Garrosa, turnira koji je prije 25 godina osvojila Iva Majoli. Prvi je put u Grand Slam polufinalu nakon 2018.

Rubljov je juniorski Roland Garros osvojio 2014. Sedmi igrač svijeta ostao je nekoliko poena daleko od svog prvog polufinala na Grand Slam turnirima u seniorskoj konkurenciji. Ovo mu je peti poraz u četvrtfinalima.

Čilić je u prvom setu kod 3:3 spasio 3, a kod 4:4 još dvije break-lopte, ali je kod 5:5 izgubio servis. Drugi set je otvorio s 3:0, imao je i loptu za 5:1, a kod 5:3 i 40:0 trebao je još dvije prednosti da bi izjednačio na 1:1. Nije iskoristio dvije break-lopte kod 2:2, ali je kod 3:3 u trećem setu oduzeo servis Rubljovu. U zadnjem gemu opet nije iskoristio prvu set-loptu, ali je jedna prednost bila dovoljna. Prvu i jedinu break-loptu u četvrtom setu Rubljov je iskoristio za 5:3 da bi nakon 40:0 iskoristio treću set-loptu.

Čilić je kod 5:4 u petom setu imao meč-loptu koju nije iskoristio. Kod 5:5 je neobranjivim servisom spasio break-loptu. Prvi put je na najvećem stadionu u Roland Garrosu, koji nosi ime Philippa Chatriera, igran „produženi“ tie-break petog seta, do 10 umjesto do 7 poena. Čilić je osvojio prvi poen, propustio priliku za 2:0 na servis Rubljova koji je poveo 2:1, a onda osvojio 9 poena zaredom. Pritom njegov protivnik nijednom nije pogriješio, Čilić je sjajnom igrom primorao protivnika da mu čestita na plasmanu u polufinale.

Nevjerojatno sam ponosan. Bio je ovo težak dan u uredu. Bili su zahtjevniji uvjeti nego prije dva dana. Servirao sam sjajno, nije bilo lako zadržati fokus nakon gubitka četvrtog seta, ali sam ostao čvrst u glavi. Osjećam lopticu odlično. Uživam na terenu, ponosan sam na ovu borbu. Andrej je pokazao sportski duh, nažalost jedan od nas je morao izgubiti, ali potvrdio je da je odličan igrač, izjavio je za Eurosport Čilić nakon meča.

Protivnik Marina Čilića u polufinalu Roland Garrosa bit će Norvežanin Casper Ruud koji je nakon 3 sata i 15 minuta igre svladao Danca Runea, juniorskog pobjednika iz 2019., sa 6:1, 4:6, 7:6, 6:3.