Permakultura i u Splitu

0

Naslijedili ste zemlju od dide , babe, oca, strica….i želite pokrenuti obiteljsko gospodarstvo. Stalo vam je da bude u skladu sa prirodom, danas bi se to reklo – ekološko i održivo, ali nikad se niste s tim bavili – ima tko je. Ne želite proizvoditi otpad ni u kući, želite štedjeti energiju…samo su neka od načela permakulture koju mnogi prepoznaju u organskoj poljoprivredi i ekološkoj gradnji, no ona je mnogo više od toga i primjenjiva je i u gradovima.

E to više, Splićani odnedavno imaju priliku naučiti od stručnjaka iz raznih područja i permakulturnih dizajnera koji su izašli iz sjene i od neformalne građanske inicijative postali udruga.

Naziv joj je Permakultura Dalmacije, a službeno će se predstaviti javnosti polovicom ožujka, do tada   sve što vas zanima možete pronaći na www.permakultura-dalmacija.hr, a možda će vam biti jasnije kad poslušate što nam je rekao Ivan Rako:

{mp3}Reportaze/permakultura1{/mp3}

Eto, „ispada“ kako su naši stari primjenjivali ta načela permakulture, a da nisu znali, te da se sad mi moramo vratiti tome koristeći pri tome neke moderne tehnologije.

{mp3}Reportaze/permakultura2{/mp3}

Lijepo od njih, jer do sada su radionice i tečajeve držali gosti iz drugih gradova, a nadamo se kako će sada cijena radionica ipak biti prihvatljivija Splićanima.

U udrugu dođite i po savjet kako započeti neku proizvodnju, kako smanjiti količinu otpada, kako na balkonu uzgajati hranu, što možete sami učiniti oko uspostave gradskih društvenih vrtova i kako proizvoditi hranu u park-šumi.

{mp3}Reportaze/permakultura3{/mp3}

Adresa udruge je Pojišanska 34 Split.