EU- Hrvatska je dužna zbrinuti izbjeglice koje uđu na njezin teritorij

0
Foto: Hina/ Damir Senčar

Nakon najave Hrvatske da bi mogla otvoriti koridor kako bi izbjeglice mogle ići dalje u druge države EU jer im Hrvatska nije ciljna destinacija, izvori u Bruxellesu rekli su da bi “takvo postupanje značilo kršenje EU zakona i obveza država članica”.

U Bruxellesu smatraju da prema postojećim zakonima odgovornost za registraciju, zbrinjavanje i razmatranje zahtjeva za azil ima država EU u kojoj su prvo ušli.

Prema istim izvorima iz EU Hrvatska je u ovom slučaju dužna zbrinuti sve koji uđu na njezin teritorij, registrirati i razmotriti zahtjeve za azil. Ukoliko te osobe ne žele predati zahtjev za azil ili se ne žele registrirati, u EU kažu da bi Hrvatska u tom slučaju te osobe mogla vratiti u njihove države ako sa takvima postoje sporazumi o readmisiji ili u treću državu iz koje su ušli ako je ta država sigurna. U ovom slučaju u Srbiji koja je na predloženom popisu Europske komisije kao sigurna država porijekla.

Europska unija počinje primjenu plana o razmještaju 40 tisuća izbjeglica. Ističu da odgovornost za kontrolu vanjskih granica, za prihvat izbjeglica i za razmatranje njihovih zahtjeva ima svaka država posebno a EU može samo pomoći.