Jedrenje: Bambi pobjednik Svjetskog kupa!

0

Ivan Kljaković Gašpić pobjednik je u klasi “finn” na završnici Svjetskog kupa u Abu Dhabiju. Tonči Stipanović je peti u klasi “laser”, malo mu je nedostajalo da bude drugi.

Iako je pravo nastupa imalo 20 najboljih jedriličara temeljem nastupa u cijeloj seriji Svjetskog kupa, u Abu Dhabi su došla samo šestorica “finnaša”. Bambi je u prvom plovu bio četvrti, da bi nanizao tri prva i dva druga mjesta. U Plov za odličja je ušao četiri boda ispred Turčina Alicana Kaynara i Britanca Edwarda Wrighta, glavnog favorita za zlatno olimpijsko odličje u Rio de Janeiru. Bambi je u Plovu za odličja odlučio “pokrivati” Wrighta i ciljem je prošao četvrti, a Britanac peti. To je ostavilo Kaynaru mogućnost da se osvajanjem jednog od prva dva mjesta domogne ukupne pobjede, no Turčin je ciljem prošao treći, iza Španjolca Pabla Guitiana i Talijana Filippoa Baldassaria. Konačni je poredak: 1. Kljaković-Gašpić 15 negativnih bodova, 2. Kaynar 17, 3. Guitian 21, 4. Wright 21, 5. Baldassari 23 boda.

“Sve je bilo otvoreno do samog cilja. Osmjehnula mi se sreća, suci su imali dosta posla, meni i Wrightu dosudili po dva kaznena okreta, ali sam to dobro odradio i na kraju kapitalizirao prednost”, izjavio je iz Abu Dhabija za Radio Dalmaciju Ivan Kljaković-Gašpić. Poslušajte cijelu izjavu.

Tonči Stipanović ukupno je peti u konkurenciji dvadesetorice “laseraša”. U Medal Race desetorice najboljih je ušao kao sedmi i znao da mu samo sjajna izvedba može donijeti medalju. Za nju mu je malo nedostajalo. Ciljem je prošao drugi, iza svog velikog prijatelja i stalnog trening-partnera Pavlosa Kontidesa, jedinog Cipranina s olimpijskom medaljom koja se kovala upravo u Splitu, u Mornarevoj lučici pod vodstvom trenera Joze Jakelića. Da je Tonči ušao prvi, a Pavlos drugi, naš bi jedriličar zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku. Ovako je ostao peti. Australac Tom Burton je dominirao uz 21 kazneni bod, slijede Kontides s 33, Australac Matthew Wearn i Brazilac Robert Scheidt s po 36, te Stipanović s 37 bodova.