U Madridu umro jazz glazbenik Allen Toussaint

0
Foto: HINA/EPA/Patrick Semansky

Alain Toussaint, legendarni glazbenik iz New Orleansa, umro je u ponedjeljak u Madridu u 77. godini od posljedica srčanog udara nedugo nakon održanog koncerta u madridskom Teatru Lari, objavila je bolnica Fundacion Jimenez Diaz.

Vrstan pijanist, kompozitor, jazz, blues i R&B glazbenik, Toussaint je autor klasika poput “Working in a Coal Mine” i producent velikog hita grupe Labelle iz 1975. „Lady Marmalade“ u kojoj je glavni ženski vokal pjevala Patti LaBelle.

Mnoge njegove pjesme postale su hitovi u izvedbi drugih umjetnika – Rolling Stonesa, grupe The Who, Roberta Planta, Boa Diddleya i ostalih, poput “Ride Your Pony”, “Fortune Teller”, “Play Something Sweet (Brickyard Blues)”, “Southern Nights”, “Everything I do Gonna Be Funky”…

Toussaint je rođen 1938. u New Orleansu. Osobito se proslavio time što je šezdesetih godina u jazz i R&B glazbu Louisiane uveo harmonije popa, ritam funka i energiju rock’n’rolla. Glazbom se počeo baviti kao tinejdžer, a surađivao je s najvećim imenima glazbene scene, među kojima su bili Elvis Costello, Paul McCartney, John Mayall, Joe Cocker, Lee Dorsey i The Band.

Unatoč poznim godinama nastupao je i išao na turneje. Aktivno se uključio u prikupljanje novčanih sredstava za žrtve razornoga uragana Katrine koji je 2005. poharao njegov rodni grad. Predsjednik Barack Obama pohvalio je njegove napore 2013., kada mu uručena Nacionalna medalja za umjetnost, najznačajnija nagrada koju američka vlada dodjeljuje za izniman doprinos izvrsnosti, rastu, potpori i dostupnosti umjetnosti u SAD-u.