Novi oblik napada na računala – ne otvarajte sumnjive e-mailove!

0
Foto: terminatio.org

Oprez! Pojavio se novi računalni virus, novi napad na računala. Pazite da ne postanete žrtva. Policija zadnjih dana bilježi porast prijava građana, svima upozorenje – čuvajte se sumnjivih mailova.

Posljednjih dana zabilježena je pojava novih oblika malicioznih računalnih napada traženjem otkupnine, odnosno porast prijavljenih slučajeva šifriranja podataka na računalima korisnika udaljenim pristupom. Vektori napada u ovim slučajevima su različiti te maliciozni program najčešće na računalo dolazi porukom putem e-pošte (koja sadrži maliciozni privitak ili poveznicu na inficiranu web stranicu) ili putem prethodno inficiranih web poslužitelja na kojima se nalaze legitimne web stranice (npr. pretraživanjem uobičajenih Internet portala), kazala nam je Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

Nakon uspješne aktivacije, maliciozni program kriptira sadržaj, te nakon toga prikaže i slikovnu obavijest kojom se traži uplata određenog novčanog iznosa u virtualnoj valuti u zamjenu za ključ i postupak kojim se datoteke mogu dekriptirati, kaže Mandić.

Unatoč tome, policija ne savjetuje uplatu otkupnine jer takav postupak ne jamči da će ključ biti dostavljen, a ne jamči ni sigurnost od ponovnih napada.

Jedina sigurna zaštita od posljedica ovih napada je kvalitetan i ažurirani backup svih važnih podataka. Najučinkovitija zaštita svakako je odgovorno ponašanje krajnjeg korisnika. Stoga upozoravamo građane da ne otvaraju poruke e-pošte pristigle od nepoznatih osoba ili s nepoznatih adresa te da s povećanim oprezom otvaraju poruke s privicima koji su naizgled bezopasni (kao Račun ili fotografija) i poruke s poveznicama na web adresu, upozoravaju iz policije.

Vrlo često su takve poruke e-pošte rezultat kvalitetnog socijalnog inženjeringa te mogu “natjerati” (često prezaposlenog, u žurbi, a time i manje opreznog) korisnika da klikne na privitak ili poveznicu i tako aktivira šifriranje dokumenata.