Uoči zimske sezone policija pozvala vozače na dodatni oprez

0
Foto: Wikipedija

Uoči početka hladnijeg vremena i sezone obveznog korištenja zimske opreme u prometu, policija je pozvala vozače na dodatni oprez jer se pod nepovoljnim vremenskim uvjetima povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Nakon neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, očekuju se kiše praćene vjetrom, maglom i posebice snijegom u gorskim i nizinskim predjelima, objavio je MUP, podsjećajući da su zimski uvjeti na snazi kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjen je promet vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilom, a vozači su dužni očistiti snijeg s automobila. Vozačima bez zimske opreme prijete kazne od 700 kuna, dok kazne od 5000 kuna do 15.000 kuna prijete pravnoj ili i fizičkoj osobi ako dopusti da se u prometu koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za takav prekršaj kaznit će se iznosom od 1500 do 5000 kuna i odgovornu osobu u pravnoj osobi i u tijelu državne i lokalne vlasti.

U slučaju da policajac uhvati vozača da vozi cestom na kojoj je zabranjena vožnja toj vrsti vozila ili se uključuje u promet bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine vožnju ili upotrijebi zimsku opremu. U slučaju nepoštivanja te naredbe vozačima, ali i pravnim i fizičkim osobama koje puštaju u promet takva vozila prijete visoke kazne.

Obveza korištenja zimske opreme je po odluci Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture propisana u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja iduće godine, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila Oružanih snaga. Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima, poput usjeka, mostova, vijadukta i nadvožnjaka dolazi do pojave “ledene zasjede” zbog čega na tim mjestima treba biti posebno oprezan, navodi policija. (Hina)