Split: zapaljena prva adventska svijeća na Rivi

0
Foto: Radio Dalmacija

U Splitu je u subotu navečer upaljena prva svijeća na adventskom vijencu postavljenom oko fontane na zapdnom dijelu Rive, što je prvi put da se u Splitu taj tradicionalni crkveni obred organizira i na otvorenom.

Prvu adventsku svijeću na Rivi zajednički su upalili splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Miroslav Vidović. Advent je vrijeme radosnog čekanja, rekao je nakon paljenja svijeće don Vidović. Palimo svijeću i time dajemo

znak građanima Splita i cijelom svijetu da je rođenje Isusa Krista blizu, kazao je don Vidović. Podsjetio je kako je paljenje adventske svijeće tradicija koja živi u Crkvi već stoljećima ali sada se s time izašlo i na ulice grada. Drago mi je zbog ovog paljenja adventske svijeće na otvorenom jer zadnjih godina Božić je izgubio humanu dimenziju i pretvorio se u utrku za potrošnjom i trgovinom. A sada smo, evo, iz Crkve iznijeli jedan simbol koji je znak nade i htjeli bismo ono što se događa na ulicama oplemeniti nečim duhovnim, kazao je.

Paljenje svijeće oko advenstkog vijenca na Rivi zajednički su organizirali Gradska uprava Splita i Turistička zajednica Splita u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom i uz pomoć gradske tvrtke “Parkovi i nasade”.