Stella: Nema problema za “Ultru” zbog konzervatorske zaštite poljudskog stadiona

0
Foto: Radio Dalmacija

Gost današnjeg Naglasnika bio je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stela. Povod je bila rekordna turistička sezona u srednjoj Dalmaciji.

U prvih 10 mjeseci ove godine ostvareno je 14 milijuna 557 tisuća noćenja, te 2 milijuna 562 tisuća dolazaka.
Splitsko -dalmatinska županija po prvi put je pretekla Istarsku županiju po broju noćenja gdje je ostvarila porast od čak 20 posto.
Najuspješnija smo županija na Jadranu, a u prvih devet mjeseci imamo 39 posto više noćenja britanskih turista u odnosu na prošlu godinu. Od 2 milijuna 450 Britanaca koji su došli u Hrvatsku, njih 558 tisuća odmaralo se u Dalmaciji. To je kvalitetan korak prema produženju turističke sezone i prema brojkama u ukupnoj sezoni. – istaknuo je Stella.

Stella se osvrnuo i na to što će za festival elektronske glazbe “Ultra” značiti činjenica kako je poljudski stadion od jučer zaštićeno kulturno dobro, te će za održavanje takvih manifestacija trebati dozvola konzervatora:
Ja se nadam da bi ta odluka trebala značiti da će se stadion u skorije vrijeme obnoviti i urediti i biti spreman za sve manifestacije. Ne vidim problem zašto se Ultra ne bi ponovo održala i zašto se ne bi dobila dozvola, uz zadovoljavanje sigurnosnih i drugih uvjeta.

Stella je odgovorio i na pitanje mogu li događaji poput nedavnih terorističkih napada u Europi ili činjenica da je Hrvatska na izbjegličkoj ruti ugroziti naš turizam:
Puno su više ugroženi gradovi kao što su Pariz, London, Amsterdam, Berlin i drugi, ali nismo ni mi izuzeti od te opasnost. Na državi je da napravi sve da zaštiti sigurnosno svoje građane i turizam. To je stvar sigurnosnih službi i kretanja u svijetu, a mi koji radimo u turizmu možemo reagirati nakon što se one dogode . Jednostavno se možemo nadati da takvih stvari neće biti. Postoji krizni managment i krizni marketing koji se odvija u takvim scenarijima.

Sada je nezahvalno predviđati kakva će nam biti iduća turistička sezona, ali Stella očekuje kako će broj noćenja i dolazaka gostiju nastaviti rast:
I kad su bili nepovoljni vremenski uvjeti , imali smo 9 posto rasta turizma, tako da mi smo dosta žilava županija, destinacija je snažna , a to govori da su ljudi spremni i znaju raditi u turizmu. Očekujem da ćemo imati još jednu uspješnu turističku sezonu ako se svi ostali vanjsko politički uvjeti ne poremete.