Papa u utorak otvara Svetu godinu milosrđa

0

Papa Franjo u utorak će označiti početak Svete godine, tridesete u vatikanskoj povijesti, koju će uz tradicionalan oprost posvetiti i milosrđu, dok istodobno grad Rim očekuje milijune hodočasnika u strahu od povećanog rizika islamističkih napada.

Godina milosrđa trajat će od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga iduće godine. Sveta godina ili Jubilej posebno je vrijeme koje po tradiciji u Rim dovodi milijune vjernika po opći oprost za njihove grijehe.
Po pravilima petsto godina starog ceremonijala, Franjo će početi Svetu godinu otvaranjem Svetih vrata na Bazilici svetog Petra (prva vrata zdesna), što je čin koji hodočasnicima, grešnicima simbolično otvara put iskupljenja. Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Pontifikalnog vijeća za novu evangelizaciju, vatikanskog dikasterija koji je glavni organizator događanja, rekao je da očekuje 40 do 50 tisuća ljudi na svečanosti. Godina milosrđa počinje 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina i na pedesetu godišnjicu Drugog vatikanskog koncila.
Broj hodočasnika u utorak i u mjesecima koji slijede brine rimske vlasti jer dolaze nakon terorističkih napada u Parizu i američkih upozorenja da bi talijanski glavni grad i Trg svetog Petra mogli biti među idućim metama. Takozvana Islamska država, koja je preuzela odgovornost za krvoproliće u Parizu, u jednoj je od svojih propagandnih poruka objavila da namjerava “osvojiti” Vatikan. U utorak je talijanska policija uhitila četvoricu islamista koji su navodno planirali napad na Papu.
Prije dva tjedna rimske su vlasti predstavile sigurnosni plan koji, među ostalim, predviđa 2000 policajaca i vojnika više na ulicama te više nadzornih kamera. Na ulazu u Vatikan postavljeni su novi ‘rendgeni’ za pregled ljudi, bit će proglašena zona zabrane letenja iznad Rima, a spreman je i radarski sustav za presretanje i rušenje dronova. (HIna)