Vlahušić: Dok sam ja gradonačelnik kućice ostaju na Stradunu

0
Foto: www.portaloko.hr

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izjavio je da se adventske kućice neće uklanjati sa Straduna sve dok je on gradonačelnik.

Nakon što je u ponedjeljak objavljeno da su dubrovački konzervatori još 26. studenog od Vlahušića tražili uklanjanje adventskih kućica, dubrovački gradonačelnik je odgovorio kako će kućice ostati do kraja  Božićnog sajma,  te ustvrdio da je pročelnica Konzervatorskog odjela Žana Baća najprije dala Gradu Dubrovniku usmenu suglasnost za njihovo postavljanje, a zatim  pismeno tražila njihovo uklanjanje.

Na  konferenciju za novinare pod nazivom ”Ljudi su najljepši ukras Straduna” odgovarao je na pitanja novinara odbijajući mogućnost da se 18 kućica postavljenih na Stradunu uklone prije 10.siječnja kako je i planirano:
Kućice se neće micati dokle god sam ja gradonačelnik.Stradun nikad nije bio prazan, a pogotovo za vrijeme Dubrovačke Republike. . U prošlosti je tu bio i kokošinjac i prometnica, vezivali su se magarci.

Vlahušić je ponovio  kako su o namjeri postavljanja adventskih kućica bili obaviješteni delegati UNESCO-a, ICOMOS-a i Ministarstva kulture koji su nedavno posjetili Dubrovnik, a ustvrdio je da je od ‘nadležnih službi Ministarstva kulture  dobio uvjerenja da kućice mogu ostati.
Riječ je samo o mišljenju Konzervatora i kao takvo će ostati. Ono nas ne obavezuje da po njemu postupimo.- rekao je Vlahušić i dodao kako  razumije ljude koji su na početku, dok je postavljanje kućica bilo u tijeku, taj prizor nazivali ”šakom u oko”, ali i  dodao da ne može razumijeti one koji danas ne žele vidjeti ljude na Stradunu.