Obavljen ždrijeb Lige prvaka

0

Parovi osmine finala Lige prvaka su Gent-Wolfsburg, Roma-Real, PSG-Chelsea, Arsenal-Barcelona, Juventus-Bayern, PSV-Atletico Madrid, Benfica-Zenit i Dinamo Kijev-Manchester City, odlučeno je ždrijebom u Nyonu.

Tako će Mario Mandžukić igrati protiv bivšeg kluba iz kojeg je zaobilazno, preko Atletico Madrida, stigao u Juventus. Svakako će imati motiv dokazati čelnicima Bayerna da su pogriješili kad su ga se riješili kako bi njegovo mjesto zauzeo Robert Lewandowski. Juventus je dobio prva tri međusobna susreta, Bayern četiri od sljedećih pet uz jedan remi. Bayern je bio bolji u četvrtfinalu 2013. na putu do trofeja. Luka Modrić i Mateo Kovačić putuju u Rim u nadi da će ‘vidjeti Papu’, odnosno proći u četvrtfinale. Roma i Real igrali su već 8 puta u Ligi prvaka. Roma je izbacila Real u osmini finala prije 8 godina. Rakitić će s Barcelonom na megdan Arsenalu u još jednom vrlo atraktivnom paru osmine finala. Barca je Arsenal pobijedila u finalu 2006., četvrtfinalu 2010. i osmini finala 2011.

PSG i Chelsea sastaju se treću sezonu zaredom. Englezi su bili bolji u četvrtfinalu pretprošle, a Francuzi su uzvratili u osmini finala prošle sezone. Atletico je 2008. u grupnoj fazi dobio obje utakmice s PSV-om. Benfica je prošla Zenit u osmini finala prije četiri godine, Rusi su uzvratili s dvije pobjede u grupnoj fazi prošle sezone. Gent i Wolfsburg su debitanti u eliminacijskoj fazi i već su ostvarili najveći uspjeh.

Prve utakmice su na rasporedu 16., 17., 23. i 24. veljače, a uzvratne će se igrati 8., 9., 15. i 16. ožujka 2016.

Pobjednici skupina bili su nositelji ždrijeba i uzvrate će igrati na domaćem terenu. Nisu se mogli sastati klubovi iz iste države, klubovi koji su bili u istoj skupini u prvoj fazi natjecanja, te odlukom Izvršnog odbora UEFA-e klubovi iz Rusije i Ukrajine.

Po istom je principu obavljen i ždrijeb šesnaestine finala UEFA Europa lige. 16. veljače (radi preklapanja s domaćom utakmicom Galatasaraya) igrat će Fenerbahče- Lokomotiva Moskva (18 sati), a 18. veljače (19.00 i 21.05) Valencia-Rapid Beč, Fiorentina-Tottenham, Borussia Dortmund-Porto, Anderlecht-Olympiacos, Midtjylland-Manchester United, Augsburg-Liverpool, Sparta Prag-Krasnodar, Galatasaray-Lazio, Sion-Braga, Šahtar-Schalke, Marseille-Athletic Bilbao, Sevilla-Molde, Sporting-Bayer, Villareal-Napoli i Saint Etienne-Basel. Uzvrati su 25. veljače s iznimkom utakmice Braga-Sion koja će se igrati dan ranije u 18 sati radi preklapanja s domaćom utakmicom Porta.