Balić potpisao za Udinese!

0
Foto: hajduk.hr/Miro Gabela

Nakon Mije Caktaša, još jedan Dugopoljac napustio je Hajduk. Član mlade reprezentacije Hrvatske Andrija Balić prošao je liječnički pregled i potpisao za talijanski Udinese.

Caktaš je iskoristio izlaznu klauzulu u ugovoru i za milijun eura odštete otišao u ruski Rubin Kazanj. Nakon propalog transfera reprezentativnog vratara Lovre Kalinića u Aston Villu (zbog pooštrenih kriterija FA, Engleskog nogometnog saveza, nije dobio radnu dozvolu), Hajduk je proračun popunio prodajom svog dragulja koji je za prvu momčad debitirao još sa 16 godina u prijateljskoj utakmici protiv Bešiktaša u listopadu 2013. Odigrao je 45 natjecateljskih utakmica za Hajduk i dao 10 golova. Posebno će se pamtiti onaj protiv Dinama na Poljudu, kad je Machado u 94. minuti uskratio Hajduku radost pobjede i Dinamu omogućio da prvenstvo okonča bez poraza. Zanimljivo, i prvu i posljednju službenu utakmicu za Hajduk Balić je odigrao protiv RNK Splita.

Odšteta se procjenjuje na tri milijuna eura, od čega 10% ide Baliću. Od preostalih 2.7 milijuna, temeljem ugovora o kreditnom jamstvu, 30% bi trebalo pripasti Gradu Splitu (810.000), a nešto više od dva milijuna eura ostati Hajduku. No predviđeno je i dodatnih milijun eura ovisno o broju Andrijinih nastupa za prvu momčad u sljedeće dvije godine. Neslužbeno se doznaje da će Balić u Udineseu imati mjesečna primanja u visini oko 20 tisuća eura. Ugovor s Udineseom potpisao je na 4.5 godine, do ljeta 2020.

Balić je tako krenuo stopama legende Hajduka Ivice Šurjaka koji je prije tri desetljeća dvije sezone nosio dres Udinesea. Priključio se sve brojnijoj koloniji “bilih tića” u Serie A (Strinić Napoli, Perišić Inter, Livaja Empoli…). Osamnaestogodišnjem Baliću društvo u svlačionici pravit će dvije godine stariji Zadranin Stipe Perica, koji je na posudbi iz Chelsea. Odabrao je dres s brojem 99, koji je nosio u Hajduku proteklih godinu dana, otkako je desetku ustupio Ukrajincu Artemu Milevskiyu.

Odlaskom Caktaša i Balića, te ozljedom Nikole Vlašića koji je propustio pripreme u Turskoj, Hajduku je nužna popuna u veznom redu. Kao logičan potez nameće se prekomanda mladog reprezentativca BiH Ismara Hairlahovića, jednog od stožernih igrača B momčadi Hajduka, u seniorski pogon. Hairlahovića je struka Hajduka namjeravala do ljeta posuditi drugoligašu Dugopolju, no doznajemo da taj transfer još nije potpisan, pa je lako moguće da Iso ipak ostane na Poljudu i umjesto Mariju Osibovu bude na raspolaganju Damiru Buriću.

Prvi dojmovi su stvarno odlični, sretan sam i sve je super. Ja ću davati sve od sebe iz dana u dan, sve više i više, pa ćemo vidit šta bude, kazao je Balić u izjavi za Radio Dalmaciju i na pitanje je li se bilo teško rastati od Hajduka odgovorio: Bilo je jako emotivno, suze su mi skoro krenule, stvarno tužno, žao mi je,… ali život ide dalje i tako je moralo biti.