Kurz: Problem s izbjeglicama je u Grčkoj

0
Foto: arhiva

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz upozorio je u Sarajevu kako članice Europske unije pa i njegova zemlja više nemaju kapaciteta primiti veliki broj izbjeglica kao 2015., istaknuvši kako se Makedonija ne može sama nositi s velikim priljevom izbjeglica te da je ključ problema Grčka.

On je pozvao na suradnju svih država pogođenih migrantskom krizom ne bi li se taj problem stavio pod učinkovitu kontrolu, čime bi se ujedno izbjegla moguća destabilizacija zapadnog Balkana.

Sarajevo je prva postaja Kurzove regionalne turneje tijekom koje će posjetiti balkanske države na udaru migrantske krize, no u razgovorima što ih je vodio u glavnom gradu BiH dominirala su pitanja europskih integracija i bilateralnih odnosa.

Kurz je novinarima ipak kazao kako je izbjeglička kriza problem za sve države-članice EU i zapadnog Balkana te one stoga moraju zajednički djelovati i to prije svega kako bi se spriječio nekontrolirani priljev ekonomskih migranata.
Moramo ograničiti priljev izbjeglica. Prošle smo godine u Austriji primili 90 tisuća ljudi, a ove godine ih ne možemo toliko primiti. Zahvalni smo državama poput Makedonije na suradnji, no s Grčkom na žalost nije bilo većeg pomaka“, kazao je Kurz dodajući kako je neralno očekivati da se Makedonija sama nosi s tako velikim problemom.
Za grčku vladu kazao je kako nije spremna prihvatiti pomoć EU u rješavanju migrantske krize. Grčka je, po riječima austrijskog šefa diplomacije, ključ problema, jer izbjeglice tamo mogu biti sigurne, a vlada u Ateni ih naprosto prebacuje u druge članice Unije.
Njemačka, Austrija i Švedska ne mogu beskonačno primati izbjeglice. Moramo zaustaviti nekontroliranu migraciju“, kazao je Kurz pojašnjavajući kako je trenutačni cilj rasteretiti Makedoniju jer bi u protivnom u probleme mogao zapasti cijeli zapadni Balkan.