Ministar turizma : Energetski certifikat treba ukinuti za privatne iznajmljivače

0
Foto: www.dalmacija.hr

Energetski certifikat treba ukinuti – mišljenje je ministra turizma Antona Klimana, koje će se svidjeti privatnim iznajmljivačima, a koje je podijelio s novinarima nakon susreta u zgradi Splitsko -dalmatinske županije.

U razgovorima s Ministarstvom graditeljstva ide se u dobrom smjeru prema tom riješenju, a konačan odgovor znat će se idući tjedan.

Ministar turizma susreo se danas s županom Zlatkom Ževrnjom i turističkim djelatnicima. Na tom sastanku bio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a ministar je u Splitu zatim obišao i hotel “Cornaro”, koji je u fazi širenja , te hotel  na ulazu u arheološki park Salona , a koji je trenutno u izgradnji.

Nakon što su ga župan i gradonačelnik upoznali s trenutnim projektima u turizmu, ali i preprekama ostvarivanju što boljih turističkih rezultata, ministar je istaknuo kako će njegovo ministarstvo biti servis :
Kako bi  te rezultate povećali i da  otklonimo sve barijere koji ih koče u njihovom poslovanju. Upoznat sam s problemima koji muče ovu županiju, u prvo redu su to investiranje, privatni smještaj, no to su problemi koji muče cjelokupni hrvatski turizam. Imali smo otvoren i konstruktivan razgovor, ponudili smo se kao regulator na usluzi svom sektoru  i sigurno ćemo se boriti za interese tog sektora.

Župan Zlatko Ževrnja je od ministra zatražio da se ubrzaju procesi prepuštanja neperspektivne vojne imovine, a ministar je obećao kako će zbog toga napraviti akcijski plan:
Vi znate da to nije baš  sad jednostavno stavit jednim čarobnim štapićem, trebaju proći određene procedure. Mi ćemo sigurno napraviti jedan akcijski plan da se te vojne zone koje su pogodne za turizam stave u funkciju, pa tako i ove u županiji.

Splitsko -dalmatinska županija lani je imala rast turističkog prometa od 9 posto sa oko 2,5 milijuna posjeta i 15 milijuna turističkih noćenja, istaknuo je župan Ževrnja i zatražio potporu Ministarstva u povećanju turističkog prometa u Dalmatinskoj Zagori.

Hrvatska će pojačati marketinške aktivnosti u zemljama iz kojih gosti dolaze u Tursku, jer sada zbog terorističkih napada zabrinuti turisti odustaju od rezervacija odmora u toj zemlji:
Mislim da smo se dobro postavili u ovom trenutku što se tiče pitanja izbjeglica i tu ćemo tražiti našu prisutnost upravo na tržištima koje Turska gubi. Pojačat ćemo naše marketinške aktivnosti  i promociju .To su u prvom redu tržište Velike Britanije, Skandinavije , Rusije i zemalja Beneluksa.

Najavio je veću prisutnost na sajmovima, ali i uredi Hrvatske turističke zajednice motivirat će goste na dolazak u Hrvatsku u predsezoni. S ministrom vanjskih poslova razmotrit će se na koji način olakšati dobivanje viza za ruske turiste.

Prošlu turističku godinu, ne samo u Dalmaciji , ministar je ocijenio dobrom osnovom za ovu sezonu, te je uvjeren kako će upravo ova turistička sezona biti rekordna.