Klonirana Hajdukova murva

0
Foto: Radio Dalmacija

U povodu 105. rođendana Hajduka u prostorijama Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje predstavljen je jedinstveni znanstveni projekt “Hajdukova murva“.

Trenutno postoji 105 simboličnih sadnica, prva će biti posađena na Kampusu a ostale bi se trebale posaditi diljem Splita na mjestima od povijesnog značaja za grad i klub.

Iznenađen sam koliko je taj projekt koji je u startu trebao biti jedan zgodni detalj proslave, prerastao u jedan veliki znanstveni rad i otkriće da tako kažem. Uspjeli smo kroz snagu znanosti stvoriti nove, identične, male biljčice stare hajdukove murve, izjavio je za Radio Dalmaciju direktor marketinga Hajduka Aljoša Bašić.

Murva je simbol tradicije, nešto što traje toliko godina je nejvjerojatno i zbog toga murvu želimo oživjeti, umnožiti bez virusno i tipizirati genetski da ona bude ponos i simobol Hajduka i Sveučilišta, kazao je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc Šimun Anđelinović.

Ova naša murva podsjeća na cijelu povijest našeg kluba. Koliko je samo to stablo vidjelo utakmica, treninga, koliko je legendi prošlo ispod murve.Pod starom murvom je osvojeno devet titula, a sada čuva uspomenu na Hajduk i Split kakvog više nema. Murva je nijemi svjedok Hajdukove povijesti, istaknuo je predsjednik Hajduka Marin Brbić.

Podršku projektu i suradnji dali su splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

Hajdukova murva živjet će vječno baš kao i njen Hajduk !!!