KBC Split pred novom tužbom?

0
Foto: Radio Dalmacija

KBC Split mogao bi se naći u neočekivanim financijskim problemima. Kako su nam potvrdili iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara intenzivno se priprema tužba kojom će se putem suda zatražiti naknada za neisplaćene putne troškove medicinskim sestrama i tehničarima kroz posljednjih pet godina.

Potvrdila nam je to predsjednica splitske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Silvana Ganza, koja upozorava kako se u splitskoj bolnici već duže vremena ne isplaćuje adekvatna naknada za putne troškove, ćime se direktno krše odredbe kolektivnog ugovora. “U ugovoru stoji da se odriču putnih troškova. Zvali smo inspekciju koja nam je dala preporuku da moramo tužiti KBC Split kako bi ih se prisililo da promijene takav način pisanja ugovora, odnosno da promijeni Pravilnik o materijalnim davanjima tj. putnim troškovima. Od sestara i tehničara se traži da se odriču putnih troškova i da u ugovor upišu neku splitsku adresu iako žive na adresi koja je van grada Splita.

Iz sindikata su poručili kako probleme s aktualnom upravom već duže vremena pokušavaju riješiti mirnim putem ali s druge strane nema nikakvog odgovora. Pokretanje tužbe, ističe Ganza, splitsku će bolnicu u konačnici stajati puno više od realno neisplaćenih putnih troškova jer će se uz sudske troškove pribrojiti i kamate. “U više navrata smo po tom pitanju kontaktirali bivšeg ministra Sinišu Vargu, a sad isto pismo pišemo i novom ministru. Odgovor se svodi na zaključak kako je bolnica u sanaciji i da se radi na ušedi financijskih sredstava. Nažalost sudovi rade sporo, radni sporovi se rješavaju još sporije a radnici više nemaju strpljenja.

Još od prošlog tjedna od Uprave splitske bolnice pokušavamo dobiti njihovu stranu priče, no nažalost bezuspješno. Kontaktirali smo i resorno ministarstvo, no i s te strane komunikacijskog kanala je muk. Na telefonski poziv se pak javio sad već bivši ministar zdravlja Siniša Varga. Konkretnog problema se kaže ne sijeća, no ističe, ako je sve navedeno istina, u splitskoj bolnici krše se zakonom zajamčena radnička prava. “Ne znam točno o čemu se radi. Znam da smo u Splitu razgovarali o brojnim problemima. Generalno mogu reći, i to vrijedi za cijeli zdravstveni sustav, da se koraju poštivati zakoni i svakome prema njegovom prijavljenom boravištu ili prebivalištu moraju biti isplaćeni putni troškovi prema stvarnom stanju.

Sjećanje očito bolje služi radnike i sindikaliste. Evo kako je Varginu izjavu komentirala predstavnica sindikata Silvana Ganza, koja je i potvrdila kako se tužbe po ovom a i drugim problemima s kojima se susreću u KBC – u Split intenzivno pripremaju. “Znate šta je ministar rekao. Rekao je još u rujnu prošle godine, nakon sastanka sa ravnateljem Poljakom kako će se problem riješiti. Od toga do danas nema ništa, a ja se i dalje nadam.

Trenutačno u KBC-u Split ima stotinjak medicinskih sestara koje su zakinute na putnim troškovima. Ministarstvo zdravlja i KBC Split, očito će dobro morati posegnuti u svoje “kasice prasice” kako bi namirili potraživanja svih sestara u čije ime sindikat priprema tužbe.