Orešković: Bivša vlada je kriva, dobijemo li kaznu od EK

0
Foto: arhiva

Situacija je vrlo ozbiljna, izjavio je premijer Tihomir Orešković na konferenciji za novinare, nakon sastanka s  potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

Rekao je kako Hrvatskoj prijete korektivne mjere i da bi Hrvatska mogla biti prva zemlja u kojoj će se one provoditi. Treba manje pričati više raditi, istaknuo je te dodao da na kraju priče samo treba provesti zacrtane reforme.

Dombrovskis je zahvalio premijeru i ministrima na spremnosti za provođenje reformi. Danas EK objavljuje ocjene ekonomskih kretanja u svim članicama EU-a. Očekuje se blaži oporavaka gospodarstva i rad BDP-a, ali ima puno izazova na kojima se još treba raditi. Visoka je razina javnog i prvatnog duga kao i visoka netaposlenost, a problem je i područje bankarsta, rekao je potpredsjednik Komisije.

EK je zaključila prošle godine da u Hrvatskoj postoji situacija prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Mjere koje je preporučila Komisija samo su djelomično provedene, rekao je Dombrovskis. Preporuke nisu provedene na zadovoljavajući način, osim mjera koja se odnosi na rješavanje nesolventnosti poduzeća.

Zadovoljni smo spremnošću Vlade da provede reforme koje je zacrtala kao i činjenicom da je odlučila da će deficit spustiti do razine od 3 posto BDP-a. Komisija će pomoći Hrvatskoj da provede mjere koje joj je preporučila kao i povući što više sredstava koja im stoje na raspolaganju iz fondova Europske unije – istaknuo je.

Potpredsjednik komisije objasnio je što znače korektivne mjere kojoj Hrvatskoj prijete. Rekao je kako je to novi proces koji slijedi nakon što neka zemlja ne ispuni preporuke koje Komisija stavi pred nju u proceduri prekomjernog proračunskog deficita.